Mundijal 2014

Grad Manaus i stadion Amazonia

Manaus se nalazi na atraktivnoj lokaciji, gdje se rijeka Negro uliva u Amazon ili Solimoeš kako lokalno stanovništvo zove ovu rijeku.

piše: Srđan Šekara

Podaci govore da ja Manaus nastanjen 1669. godine, i od tada se stalno razvijao i postao glavni grad federalne države Amazonije. Manaus je 12 najnaseljeniji grad u Brazilu sa nešto više od dva miliona stanovnika.

Ekvatorijalna klima Manausa je jedna od njegovih najinteresantnijih osobina, sa prosječnom godišnjom temperaturom od 28 stepeni Celzijusovih, i veoma visokom vlažnošću vazduha od 80 odsto. Postoje dva dijela godine jasno različita. Prvi je od decembra do maja, kojeg karakteriše veliki broj kišnih dana, i drugi suvi od juna do novembra kada su kiše rijetka pojava, a temperatura se penje do 40 stepeni.

Jedinstvenu atmosferu Manausu daje kombinacija prirodnih ljepota koja je karakteristična za ovo podneblje, izraženih lokalnih tradicionlaizma, i privrednog rasta koji se ogleda najviše kroz proizvodnju električne energije.

Arena Amazonija


Iako fudbal nije u nekoj naročitoj tradiciji Manausa, ipak je odlučeno da bude jedan od gradova domaćina Svjetskog kupa 2014. kako bi se i ovaj dio Brazila predstavio adekvatno. U te svrhe izgrađena je i Arena Amazonija. Stadion je multifunkcionalan, pa nakon završetka šampionta imaće i druge namjene. Na ovom stadionu se posebnim sistemima skuplja kišnica, i ta voda biće korišćena u komunalne svrhe, kao i za održavanje terena. Na stadionu će biti instalirani tzv. plant ekrani koji će biti zaduženi za apsorbciju sunčeve energije koju će pretvarati u električnu. Pored samog stadiona koji ima kapacitet od 39.118 mjesta za sjedenje, tu su i restorani, kao i podzemni parking. Ovaj stadion će nakon šampionta biti pretvoren da služi prije svega u kulturni centar, kao i sajamski prostor.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog