Svijet

BiH među rastućim turističkim destinacijama

Namibija je zazuzela prvo mjesto na tabeli rastućih turističkih destinacija. Prema statistici Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, ova država na jugu Afrike će, u ovoj kategoriji, imati najveću stopu rasta turizma od ukupnih 9.1% u narednih 10 godina.

Crna Gora slijedi sa rastom od 8.6% u broju posjetilaca, a opisana je kao zemlja netaknutih plaža, skijališta i antičke arhitekture.

Svjetski savez za turizam i putovanja analizira trendove rasta 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana. 

Od zemalja u regionu Hrvatska se našla na 45 poziciji. Jadransko more je glavni adut naših komšija, a u izvještaju se navode i ostaci drevnih gradova koji Hrvatsku čine vrlo privlačnom destinacijom.

Na 49 mjestu našla se i BiH, sa rastom od 5.3% u narednih 10 godina, a u opisu zemlje spominje se Sarajevo kao grad sa najrazvijenijom turističkom industrijom, te otomanska arhitektura i pošumljena sela. 

Kamerun, Irak, Nigerija, Pakistan i Iran takođe su se našli na ovoj listi koja jasno pokazuje kako politički i ekonomski faktori utiču na turističku industriju. 

Čini nam se da će se tradicionalne turističke lokacije suočiti sa ozbiljnom konkurencijom u novih destinacija, u narednih 10 godina. 


Izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog