Region

Na Kosovu sutra prijevremeni izbori

PRIŠTINA - Na Kosovu i Metohiji sutra će biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, na kojim će učestvovati 30 političkih subjekata iz svih nacionalnih zajednica.

Pravo glasa ima 1.782.540 birača, uključujući, prema srpskim izborima, oko 120.000 Srba. 


Na izborima učestvuje 18 političkih stranaka, sedam građanskih inicijativa, jedan nezavisni kandidat i četiri koalicije. Na glasačkim listićima se nalaze tri subjekta Srba - Srpska lista, Progresivno-demokratska stranka i Progresivni demokratski centar. 

Glasački materijal urađen je sa oznakama takozvane republike Kosovo, na listićima je grb samoproglašenog Kosova, ali će Srbi, ipak, uz podršku i savjet Vlade Srbije, izaći na glasačka mjesta.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić na mitingu u Gračanici obrazložio je stav Vlade Srbije da je izlazak na izbore put da se spriječe ekstremisti iz Prištine da, uz pomoć međunarodne zajednice, odbace Srbe na margine dešavanja. 

Savjetovano je, kao i pred prošlogodišnje lokalne izbore, da Srbi masovnim izlaskom i zaokruživanjem kandidata sa Srpske liste pomognu državi Srbiji da očuva nacionalne i državne interese na prostorima južne pokrajine. 

Centralna izborna komisija /CIK/ samoproglašenog Kosova saopštila je da je sve spremno za izbore koje će nadgledati i pratiti oko 30. 000 akreditovanih posmatrača. U ime OEBS-a izbore će nadgledati oko 400 posmatrača. 

CIK i nevladine organizacije su pozvale birače da, ukoliko primijete bilo kakvu nepravilnost, odmah pošalju poruku na broj telefona CIK-a, jer je to način da se izbjegne krađa glasova poput one sa izbora 2010. godine, kada je PDK Hašim Tačija ukrala više hiljda glasova i tako obezbijedila navodnu većinu. 

U zajedničkom saopštenju specijalnog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara i šefova misija zemalja članica EU, koje su prisutne na Kosovu, ističe se da će sutrašnji parlamentarni izbori na Kosovu biti prvi izbori poslije zaključenja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU. 

Očekujemo da izbori proteknu u mirnoj i demokratskoj atmosferi bez kršenja pravila slobodnog izjašnjavanja, naveli su međunarodni zvaničnici. 

Skupština Kosova ima 120 poslanika, a od toga su 20 garantovana mjesta za pripadnike manjinskih zajednica. Od 20 garantovanih mjesta 10 pripada srpskoj zajednici. 

Političke partije, da bi imale poslanike u Skupštini Kosova, trebalo bi da pređu cenzus od pet odsto glasova onih koji budu izašli na glasanje, a koalicije treba da osvoje sedam odsto glasova. 

To ne važi za partije i koalicije iz manjinskih zajednica, kojima pripadaju garantovana mjesta. Da bi dobili ta mjesta, ne postoji donja granice dobijenih glasova. 

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog