Region

Merkelova: Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, istakla je njemački kancelar Angela Merkel i posebno pohvalila Srbiju za napredak u odnosima sa Prištinom.

Ona je izjavila da se raduje posjeti predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, koja je planirana za 11. jun, i najavila da će sa njim razgovarati o "daljem putu Srbije".

Merkelova je podsjetila da se sa Vučićem čula ranije telefonom u vezi sa poplavama, dodavši da je NJemačka ponudila i pružila praktičnu podršku.

Ona je konstatovala da postoje razlike u stavovima, ali i da, kako je rekla, produktivne tenzije vode ka promjenama.

U tom kontekstu, ona je pomenula da bi, da joj je neko prije dvije ili tri godine postavio pitanje da li će se Srbija kretati ovim putem u vezi sa Kosovom, rekla da je sumnjičava, ali sada je vidljiv značajan napredak.

Merkelova je u video-poruci, postavljenoj na sajtu njemačke Vlade, poručila da pred državama zapadnog Balkana i dalje stoji "dug put", jer postoji veoma jasni kriterijumi u procesu približavanja EU.

Ona je podvukla da zvanični Berlin nije protivnik širenju EU i istakla da Njemačka samo insistira na ispunjavanju postojećih kriterijuma na putu ka članstvu u Uniji.

Merkelova je istakla da je iskustvo pokazalo da se problemi moraju riješiti prije prijema u članstvo, kao i da je neophodan napredak prije ulaska u Uniju.

"Ako prije pristupanja nema napretka, sigurno neće biti lakše nakon prijema", objasnila je Merkelova.

Ona je podvukla da perspektiva prijema u članstvo ne postoji samo na papiru, već se odnosi na programe podrške, ali da od svake države pojedinačno zavisi da li će brzo proći te faze ili ne.

Merkelova naglašava da je jedno od glavnih pitanja na putu ka članstvu u EU vladavina prava, dodajući da je ova tema u svim razgovorima sa predstavnicima država u prvom planu.

Ona je naglasila da od kvaliteta pravnog sistema zavisi i spremnost na investiranje njemačkih kompanija.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog