Mundijal 2014

Grupa G: Njemačka, Portugal, Gana, SAD

I u ovo Svjetsko prvnestvo "Elf" ulazi kao jedan od favorita. Nakon domaćina Brazila, i aktuelnog svjetskog prvaka Španije, Nijemcima se daju najveće šanse da se popnu na pobjedničko postolje.

piše: Srđan Šekara

Lev će reprezentaciju sastaviti uglavnom od igrača, trenutno dva najbolja njemačka kluba-minhenskog Bajerna i dortmundske Borusije. Njemačka "Bundes Liga" doživljava najveću ekspanziju od svog osnivanja. Stadioni su najsavremeniji, i uopšte kompletna infrastruktura je na najvećem nivou od svih zemalja u svijetu, što je za rezultat dalo to da je najgledanija evropska liga, sa najvećim uplivom sponzora-posljednje sezone većim čak i od nedodirljive engleske "Premier lige". Sve ovo nabrojano imalo je za rezultat i ekspanziju u vidu kvaliteta domaćeg takmičenja, što je logikom stvari, kroz izuzetnu konkurenciju u vidu inostranih fudbalera, podiglo i kvalitet kod domaćih igrača. Sad ćemo se osvrnuti na njih.

 

Joakim Lev, selektor ima izuzetno dug period na klupi "pancera" koji datira još sa Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj, kada je bio prvi pomoćnik Jirgenu Klinsmanu, nakon čijeg je odlaska preuzeo selektorsko mjesto.

Neprikosnoveni čuvar mreže Bajerna i najskuplji golman njemačkog fudbala ikada, Manuel Nojer biće posljednja prepreka protivničkom napadu. Trenutno ima problem sa povredom ramena, ali očekuje se da je zaliječi do početka turnira. Alternative će biti veteran Vajdenfeler iz Borusije, i otkrovenje ove sezone, Ciler iz Hanovera. Tandem centralnih bekova rezervisan je za Matsa Humelsa iz Dortmunda i Žeroma Boatenga iz Bajerna, kojeg će po potrebi mijenjati Havedes iz Šalkea 04. Desni bek je lider tima i njegov kapiten Filip Lam, koji kao i Nojer vuče povredu iz protkel sezone, a za mjesto lijevog spoljnjeg defanzivnog igrača konkurišu Durm iz Borusije Dortmund i Masrel Jensen iz HSV-a.

Centralni vezni igrači koji su bez sumnje u prvom planu su "Bavarci" Švajnštajger i Kros, alternative su im Kedira iz Reala, koji je više vremena proveo na liječenju povreda ove sezone nego što je igrao, i Kramer iz Menhengladbaha. Dortmundov Marko Rojs, Mesut Ezil iz Arsenala i Tomas Miler iz minheskog šampiona trebalo bi da pokrivaju pozicije ofanzivnih veznih fudbalera. A sa klupe šansu će čekati Mario Gece i Andre Šurle.

Napad će predvoditi veteran Klose i Lukas Podolski, u ovom trenutku ovaj drugi ima veće šanse da počne utakmicu protiv Portugala koja je prva na turniru.

Na posljednja dva svjetska šampionata Nijemci su zauzeli treće mjesto uzastopno, i ovaj put žele sigurno da na "Marakani" igraju za pehar.

Portugal

 

I na svjetskom šampionatu Ronaldo će biti u užoj konkurenciji za najboljeg strijelca ekipe, uz uslov da Portugal kao tim ode bar do četvrtine finala. Kostur takmičenja je takav da su na istoj strani žrijeba i Mesi i Ronaldo i fudbalski sladokusci očekuju da se ove dvije selekcije susretnu u jednom od eliminacionih mečeva. Ali da bi se o tome uopšte i razmišlajlo Porugal mora da prođe grupnu fazu, a grupa im nije nimalo naivna. Već u prvom kolu sastaju se sa Njemačkom i čini se da će taj meč odrediti dalju sudbinu ova dva favorita grupe G. Ukoliko neko izgubi biće u nimalo prijatnoj situaciji. Selektor Paulo Bento ima odličnu selekciju na papiru. Tu su trojica iz prvaka Evrope Reala, zatim nove snage i najbolje portugalske škole fudbala lisabonskog Sportinga. Opet će najveći problem biti koga staviti na go, jer tu su tri golmana podjednakih kvaliteta, ali nijedan svjetske klase. Ipak dilema je između Braginog Eduarda i Rui Patrisija iz Sportinga. Četiri pozicije u odbrani, u formaciji 4-4-2 ili 4-3-3, zacementirana su. Tandem centralnih bekova činiće Realov Pepe i igrač Fenerbahčea Bruno Alveš, koji je dugo igrao u bogatom ruskom Zenitu. Interesantno je da su na početku svojih karijera ova dva igrača činila tandem u odbrani višestrukog portugalskog prvaka Porta. Desni odbrambeni igrač je Valensijin Žoao Pereira, lijevi "madridista" Fabio Koentrao. Portugal generalno igra "tvrdo" na sredini terena, uzdajući se u brzinu Ronalda. Tu će se naći dva igrača za razgradnju protivničke igre, novo čudo od djeteta, Sportingov Vilijam Karvaljo, koga traže već evropski velikani, i Ruben Amorim iz gradskog rivala Benfike.

Glavni "distributer" lopte od odbrane ka napadu je Žoao Mutinjo član bogatog Monaka. U napadu će svi pogledi biti upereni ka Ronaldu, koji će u ofanzivnom dijelu tima igrati gotovo sve, od krilnog napadača po objema stranama, do centralnog napadača. Za još dva mjesta u navalnom redu  najviše šanse imaju Portov Sebastijan Varela i nikada do kraja dokazani Helder Poštiga, koji od januara nosi dres rimskog Lacija. Lako bi se moglo desiti da Poštigio mjesto zauzme naturalizovani Brazilac na privremenom radu u Bragi, Eder.

Nema nikakve sumnje da Portugal može svakoga da pobjedi, a dokle će dogurati na najjačem svjetkom prvenstvu ikada teško je prognozirati, jer ova ekipa protiv najjačih igra najbolje, čim dobiju ulogu aposlutnog favorita imaju problem. Vidjećemo kako će to iznijeti protiv Gane i SAD.

Gana

 

"Crne zvijezde" prvi put učestvuju na svjetskom šampiontu, a da ih sa selektorskog mjesta ne predvodi neki od trenera iz Srbije. Prvo je to bio Ratomir Dujković 2006. u Njemačkoj, i Milovan Rajevac 2010. u Južnoj Africi. Oba puta su pobrali mnogobrojne simpatije ljubitelja fudbala. I ovu selekciju karatkteriše nedisciplina u igri, što ih je koštalo prolaza dalje na pomenutim prvenstvima. Ali daleko od toga da su razočarali. U Južnoj Africi promašeni jedanesterac u nadoknadi vremena koštao ih je ispadanja od Urugvaja na jedanaesterce nakon produžetaka. Da su prošli bila bi to prva selekcija iz Afrike koja je zaigrala u finalu na nekom od svjetskih prvenstava. Najveće zvijezde ekipe su Mikael Esijen, kome je ovo treći svjetski šampionat, Suli Muntari i braća Andre i Džordan Aju iz Marselja.

Ova četvorka će činiti vezni red Gane, uz Udinezeovog Badua. Napad će predvoditi Kevin Prins Boateng, čiji polubrat Žerom nastupa za Njemačku i Asamoa Gijan, najubojitiji strijelac reprezentacije. U defanzivi su Opare iz belgijskog Standarda, Šlup iz novog engleskog premijeligaša Lestera, Mensah iz francuskog Evijana, ako i još jedan "francuz", Renov igrač Boaje. Aful iz tunižanske Esperance, Sumala iz južnoafričkog Memelodija, kao i Inkom, jedini fudbaler koji igra u prvenstvu Gane, čekaće šansu na klupi za rezerve.

Nisu favoriti za prolaz dalje, ali daleko od toga da nemaju šansu za prolaz u osminu finala.

SAD

 

Ko misli da je ova selekcija autsajedr u grupi, u potpunoj je zabludi. Amerikanci odavno nisu nikakvo iznenađenje na svjetskim prvenstvima, nego ekipa koja legitimno konkuriše za prolaz iz grupne faze takmičenja.

Njjači adut u rukama "Jenkija" je njemački selektor Jirgen Klinsman, čiji je autoritet toliko jak da je bez problema odstranio rekordera po broju odigranih utakmica Lendona Donovana iz L.A. Galaksija, jer ovaj naprosto igra u lošoj formi duži period. Ako uzmemo u obzir da su Amerikanci glatko prošli svoje kvalifikaciju u KONKAKAF zoni, da u pripremnom periodu dominiraju nad svojim rivalima, i postižu bar dva gola po meču, onda je zaključak jednostavan da ovu selekciju interesuje jedino prolaz dalje, čaki i u takvoj konkurenciji, kakvu čine renomirane selekcije Njemačke i Portugala sa svim svojim kvalitetima i prednostima. Takođe se očekuje da SAD imaju ogromnu podršku sa tribina na stadionima na kojima budu igrali u Brazilu.

Čovjek koji je gotovo deceniju među najboljim čuvarima mreže na britanskom ostrvu, Tim Hauard golman Evertona, biće prvi golman reprezentacije, ikao se čini da ništa slabiji nije ni Bred Guzan, golman Aston Vile. Treći golman američki Italijan Nik Rinaudo iz Solt Lejka.

Fabijan Džonson, desni bek Menhengladbaha, istu poziciju će pokrivati i u reprezentaciji svoje zemlje. Lijevo se očekuje Omar Gonzales iz Galaksija. Stoperski tandem dolazi iz Bundes Lige, a čine ga Džon Bruks iz berlinske Herte i Tim Čendler iz Nirnberga.

Srednji red čine prekaljeni internacionalci, kao što su Majk Bredli, dugogodišnji igrač Fulama i Rome, a sada člana MLS ligaša Toronta, Džermejn Džons, koji ima fantastičnu sezonu u Bešiktašu u koji je stigao iz Šalkea 04, Alehandro Bedoja iz Nanta i dvojica iz domaćeg šampionta Karl Bakerman i Zusi.

Napad će sigurno predvoditi Džozi Altidor iz Sanderlenda, koji će imati pomoć  u likovim AZ-ovog Arona Johansona i Klinta Dempsija iz Sijetla.

Ukoliko u prvoj utakmici pobjede Ganu, itekako je moguće da iznenade i Njemačku i Portugal.

Raspored i satnica utakmica u grupi G:


16. jun 2014. - 18:00

Arena Fonte Nova

Salvador    Njemačka -Portugal

 

16. jun 2014. - 00:00

Stadion  Dunjas

Natal  Gana-SAD

 

21. jun 2014. - 21:00

Stadion Kastelao

Fortaleza Njemačka-Gana

 

 

22. jun 2014. - 00:00

Arena Amazonia

Manaus   SAD-Portugal

 

26. jun 2014. - 18:00

Arena Pernambuko

Resife   SAD-Njemačka

 

26. jun 2014. - 18:00

Stadion Nacional

Brazilija  Portugal-Gana

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog