Region

Balkan ujedinjen u borbi protiv komaraca

Tek što je Balkan prestao da diše i trči u skladu sa naredbama štabova za vanrednu odbranu od poplava, osnovan je i prvi štab za vanrednu odbranu od komaraca. Osijek je prvi primoran na taj korak, ali, sudeći po izvještajima iz cijelog regiona, vjerovatno ne i posljednji grad koji će morati tome da pribjegne.

U Osijeku su krilate krvopije na pojedinim mjestima formirale prave streljačke vodove u zasjedi. Tu su se, prenosi novinska agencija Hina, toliko narojile da mogu čovjeku pustiti krv, to jest ubosti ga čak 166 puta u minutu. Nije pomoglo ni to što su komarci u Osijeku već nekoliko puta zaprašivani. Oblaci hemikalija kojima su zasipani kao da nijednog nisu „progutali”.

Isti vapaj odjeknuo je juče i iz Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini. Premijer kantona Marijan Oršolić se žali da zaprašivanje nije izvedeno adekvatno, pa čak ni u pravo vrijeme. Lokalne vlasti su naložile da se tretman ponovi.

Beograd i Šabac su ih u ponavljanju zaprašivanja pretekli, ali je ishod i dalje porazan. Naši stručnjaci tvrde da preparati djeluju, ali je to uzalud sve dok se ne isuše bare u poplavljenim područjima i opadnu vodostaji rijeka i potoka. Komarci se hitno moraju suzbijati u 38 opština, za šta je potrebno oko 200 miliona dinara. Time bi se, ako se ne promijene vremenske i hidrološke prilike koje su sada savršene za razvoj letećih napasti, kupile jedva dvije nedjelje predaha od neprestanog ubadanja i množenja crvenih plikova po koži.

Pošto ih je ujedinio zajednički neprijatelj, Srbija, Hrvatska i BiH se dogovaraju o koordiniranom zaprašivanju komaraca u pograničnim predjelima. Hrvatska, međutim, nema preparate za tretmane iz vazduha pošto je od njih, u skladu sa praksom Evropske unije, odustala, pa sad traži pomoć od Brisela. Ovo je ipak balkanski rat, pa će izgleda Hrvatska morati da ga vodi balkanskim metodima, makar oni predstavljali rizik po ostale životinje. Kako za sada ide, možda će druge vrste imati više žrtava od hemikalija nego komarci.

Izvor:Politika.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog