EU integracije BiH

BiH i EU: Važnost usvajanja državnih strategija

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se 4. i 5. juna u Briselu na šestom sastanku Pododbora za saobraćaj, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj, kako bi razgovarali o nivou koji je postignut u približavanju zemlje s pravilima i standardima Evropske unije u tim oblastima.

Ispred BiH, sastankom je predsjedavao Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH, a ispred Komisije, Georg Ziegler, vršilac dužnosti šefa Jedinice za BiH pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje.

Komisija je izrazila svoje saosjećanje sa građanima BiH povodom nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile region, i izvijestila o pripremi prvog programskog paketa kojim se vrši preraspodjela od oko 40 miliona eura iz IPA fondova za godine 2011., 2012., i 2013., kako bi se zemlji pomoglo da se oporavi od posljedica poplava, a nakon kojega će uskoro uslijediti drugi paket u okviru IPA 2014. 

Komisija je ponovo istaknula važnost usvajanja državnih strategija u svim oblastima koje su važne kako za dalje usklađivanje s pravilima i standardima EU, tako i za deblokiranje pristupa fondovima iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za ulaganja u datim sektorima. To će zahtijevati poboljšanje koordinacije i saradnje između svih nivoa vlasti. 

Komisija je izrazila zabrinutost jer još uvijek nema značajnog napretka u pogledu državnog zakona, ili usklađenog zakonskog okvira između dva entiteta o prevozu opasnih roba. Ono što je pozitivno jeste da Komisija pozdravlja napredak koji je postignut u sektoru avio saobraćaja, kao i aktivnu zastupljenost BiH u mreži SEETO (Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu). Pozvala je BiH da bude adekvatno zastupljena i u Radnoj grupi za željeznice. Komisija ohrabruje BiH da preduzme mjere na unapređenju bezbjednosti na cestama, naročito putem podizanja svijesti o potrebi vezanja pojasa u vožnji. 

Kad je riječ o životnoj sredini, Komisija izražava zabrinutost u pogledu ograničenog napretka koji je BiH postigla u približavanju acquis-u EU u oblasti  i naglašava potrebu za koordinisanim pristupom između različitih institucija koje su nadležne za zaštitu životne sredine na entitetskom i državnom nivou. 

Komisija je naglasila da je, između ostalog, neophodno preduzeti veće napore na preuzimanju i provedbi Okvirne direktive o otpadu, Direktive o deponijama i Direktive o opasnom otpadu. Podsjetila je i na važnost legislative o Ocjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) i Strateškoj ocjeni životne sredine (SEA). U tom konetkstu, Komisija se raspitivala o projektu Gornji horizont, nakon određenih pritužbi od strane nevladinih organizacija o mogućim štetnim uticajima po životnu sredinu.

Komisija je konstatovala da BiH nema državnu strategiju u oblasti klimatskih promjena. Pozdravila je usvajanje Strategije o smanjenju emisije ugljen dioksida kao i učešće BiH u programu ECRAN, koji se tiče problematike klimatskih promjena.  U cijeloj zemlji je neophodno ojačati međuinstitucionalnu saradnju.

U pogledu regionalnog razvoja, Komisija je pozdravila činjenicu da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH proglašeno ministarstvom koje koordinira regionalni razvoj.   

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog