Region

Sutra Zagreb Prajd, 13. put

ZAGREB - U prestonici Hrvatske sutra će biti održana 13. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i porodica "Zagreb Prajd", pod motom "Na pravoj strani istorije".

Tema ovogodišnjeg Prajda je solidarnost u borbi za jednakost i dostojanstvo svih ljudi u Hrvatskoj, navode iz Organizacionog odbora manifestacije i podsjećaju da su predhodnih sedmica isticali koliko je važno biti na pravoj strani istorije.

Uoči donošenja Zakona o životnom partnerstvu, kome iduće nedjelje predstoji drugo čitanje i konačno usvajanje u Hrvatskom saboru, apeluju na samo jednu stvar - solidarnost.

"Biti na pravoj strani istorije znači preuzimati odgovornost ne samo za sebe, već prihvatati odgovornost za živote budućih generacija, za budućnost naše djece. Biti na pravoj strani istorije znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih", ukazuju pripadnici gej zajednice.

Pozivaju sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost sa svim LGBTIQ osobama, "duginim porodicama" i svim budućim životnim partnerstvima dolaskom na prestoničku Povorku ponosa.

Okupljanje učesnika je u 14 časova na Trgu žrtava fašizma, da bi sat kasnije kolona krenula centralnim gradskim uilicama, a potom slijedi prigodan program u parku "Zrinjevac".

Održavanje Povorke ponosa omogućili su, između ostalih, vladina Kancelarija za ravnopravnost polova, Ministarstvo kulture i gradska Kancelarija za obrazovanje, kulturu i sport.

Sedmicu prije zagrebačkog održan je četvrti splitsku Prajd, koji je u gradu pod Marjanom samostalno i uspješno organizovalo udruženje Rišpet, uz slogan "Potpuna ravnopravnost".

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog