Region

Mića Jovanović podnosi ostavku

Beograd - Rektor i vlasnik Megatrend univerziteta Mića Jovanović izjavio medijima da će podnijeti ostavku na sve funkcije i da je u Londonu gdje traži "izgubljeni" doktorat.

Jovanović je za RTS rekao da pored kompletne dokumentacije koju poseduje o svom doktoratu koji je branjen u Londonu, ima i dokumentaciju u Beogradu na Univerzitetu.

"Međutim, hoću da imam sada svježi dokument koji to potvrđuje, tako da sam došao u London samo na dva, tri sata da bih ove gnusne laži pobio. Poslije 38 godina moje uspješne karijere, ja sam došao sada dvije godine pred penziju da se pravdam za doktorat jedan i drugi, i za sve - za moju uspješnu karijeru", rekao je Jovanović.

Ističe da je priča o njegovom doktoratu "montirana". "Radi se o tome da je moj doktorat uredno predat prije 30 i nešto godina. Bio je prijavljen u okviru Britanskog savjeta za nacionalna akademska zvanja i ja sam svoju doktorsku disertaciju prijavio i branio pred ovom institucijom. To je vladina institucija, koja je u to vrijeme bila iznad svih univerziteta", naglasio je Jovanović. 

Institucija u kojoj je, kako kaže, branio svoj doktorat, nije bio fakultet, već nešto u rangu našeg Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje. "U odbrani doktorata angažovala je sve univerzitetske institucije. U mom slučaju to je bila LSE, ova koju osporavaju, a druga je PP, a to je preraslo u univerzitet", kaže Jovanović. 

On ističe da svuda jasno piše da je on doktorirao u Londonu, ali da, ipak, ima prostora za "manipulacije". "Ja sam doktorirao na Britanskom savjetu, to je u to vrijeme tako bilo jer sam imao jeftiniju školarinu i neke druge pogodnosti, ali mi je mentor bio Stiven Vulf i imao sam još dva člana komisije. Onda je 1992. britanska vlada ukinula ovu instituciju i kompletna arhiva je prešla na Londonski otvoreni univerzitet", kazao je Jovanović za RTS. 

Na pitanje kako je onda moguće da njegove doktorske disertavije nema, Jovanović je odgovorio da mora da je ima i da je zato došao u London. 

Nešto ranije on je Blicu takođe rekao da će podnijeti ostavku, ali ne iz moralnih razloga, već zbog toga što u njegov rad sumnjaju pemijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić. 

"Podnosim ostavku na mjesto rektora Univerziteta i na mesto predsednika Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), ali ne iz moralnih razloga i što je to od mene tražio minstar prosvjete Srđan Verbić, već zato što sumnju u moj doktorat imaju premijer Aleksandar Vučić i lider SPS Ivica Dačić ", poručio je on za Blic.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog