Mundijal 2014

Rapsodija "trikolora"

Francuska je pregazila Švajcarsku 5:2 i praktično osigurala plasman u osminu finala i prvo mjesto u E grupi. Galski pijetlovi su demolirali četu Otmara Hicfelda koja je do 80. minuta djelovala kao "grupa građana", a ne šestoplasirana selekcija na FIFA listii.

Švajcarce je već u 8. minutu zadesio veliki peh. Centralni defanzivac Fon Bergen je morao izaći iz igre pošto mu je pukla arkada poslije sudara sa Žiruom.

To kao da je bila uvertira za sve što će se dešavati u ostatku meča.

Francuzi su nokautirali Švajcarce za tačno 66 sekundi. Prvo je poslije centaršuta Valbuene iz kornera najviši u skoku bio Žiru i udarcem glavom sa sedam metara matirao Benalja.

Bio je to jubilarni 100. gol Francuza na Mondijalima. Na 101. gol se čekalo manje od dvije minute.

Švajcarci su izgubili loptu samo što su krenuli s centra, sijevnula je kontra, Benzema je pravovremeno dodao Matudiju, a vezista iskosa sa sedam metara poslao loptu u bliži ugao gola, Benaljo je ponovno kapitulirao.

Švajcarska se poslije dva primljena gola oporavila od šoka i zaigrala bolje, a u 29. minutu imala je prvu ozbiljnu šansu. Mehmedi je šutirao s dvadesetak metara, Loris je odbranio, ali je lopta stigla do Šaćirija koji nije najbolje šutirao sa ivice šesnaesterca, lopta je prošla pored gola.

Već u slijedećem minutu, penal za Francusku.

Đuru je nepotrebno, usamom ćošku šesnaesterca, oborio Benzemu, a sudija Kujpers opravdano je pokazao na bijelu tačku.

I pored pravila da ne bi valjalo da penal izvodi igrač nad kojim je napravljen prekršaj, Benzema je stavio loptu na bijelu tačku, a njegov udarac odbranio je Benaljo.

Lopta se odbila do Kabaja koji je s pet metara pogodio prečku, iako je Benaljo još uvijek ležao na drugoj strani gola.

Neiskorišteni penal Benzeme bio je prvi na ovom Mundijalu i prvi od meča Paragvaj - Španja na prethodnom SP kad je Iker Kasiljas odbranio udarac Oskara Kardoza.

Sve dileme oko pobjednika riješene su u 40. minutu.

Varan je izbacio Žiru u kontru, napadač Arsenala je odlično vukao loptu iu pravom trenutku po zemlji poslao loptu paralelno s golom, a na nju je na drugoj stativi natrčao Valbuena i lako je zakucao u mrežu.

Francuzi su Švajcarce dotukli u 67. minutu. Rezervista Pogba je odlično uočio Benzemu, poslao mu dugu loptu, a napadač Reala se iskupio za neiskorišten penal i poslao loptu u gol ispod istrčalog Benalja.

Benzema je samo nekoliko minuta kasnije postao igrač utakmice, asistirao je Sisoku koji je iskosa s 15 metara matirao Benalja.

Švajcarci su u finišu meča koliko toliko spasili čast. Vezista Džemaili je u 81. minutu matirao Lorisa iz slobodnog udarca s više od 25 metara.

Bio je to prvi gol iz slobodnog udarca na SP. Šest minuta kasnije i Džaka je dao gol čime je ublažio poraz Švajcaraca koji će pokušati u posljednjem kolu preko Hondurasa da izbore plasman u osminu finala.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog