Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe B

Luj Van Gal, velčiko trenersko ime i znalac, ujedinio je Holandiju, nakon debakla u Ukrajini i Poljskoj. A šta je značilo to ujedinjenje najbolje znaju Španci. Dvostruki uzastopni evropski prvak i aktuelni branilac svjetskog trona, potučen je do nogu-osramoćen.

Iskusni Snajder, Roben, Van Persi, su izbacili sujete iz glava i uz "omaldinu" iz odbrane predvođenu iskusnim Vlarom, i u navali vunderkundom Depajom, Oranje nam je priuštilo najbolji fudbal do sada u Brazilu od svih.

Kao što smo rekli spriječili su Špance u daljoj "konkvisti" svjetskog fudbala, protiv Australije su odigrali koliko im je trebalo za pobjedu, opet uz goleadu i atraktivnu igru kakvu može da priredi samo "totalni fudbal".

Na kraju grupne etape, šlager za prvo mjesto sa Čileom, koji je oduševio sve, Holanđani su glatko savladali temperamentne Čileance. "Izabrali su" su Meksiko za rivala u osmini finala. Mislim da svi od najstarijih ljubitelja fudbala, hroničara, ali i mlađih upućenih u "tragediju holandskih finala" očekuju da ovaj put "lale" skinu prokletstvo i odu po "zlatnu boginju".

Čile, jednom rječju-oduševio!!!  Računalo se da tim, koji ima Sančeza,Vidala i Vargasa, neće biti loš, ali da u konkurenciji Holandije i Španije nema šta da traži. Međutim takvu hegemonu ekipu na prvenstvu nema niko. O strasti da i ne govorimo.

Lagano su preslišali "kengure", zatim u meču "pobijedi ili umri" nadigrali i pobijedili svjetskog prvaka, i stavili javnosti na znajnje da će se u Brazilu pojaviti na tronu neka druga reprezentacija. Na kraju su u meču za prvo mjesto izgubili od Holanđana, i to ih vodi na utakmica sa Brazilom. U kojem Brazil ima samo prednost domaćeg terena i ništa više.

Španija, umjesto crvene furije odigrali su tako da ih možemo nazvati "drvenom furijom".

Ni igre, ni ideje, ni čini se volje. Došlo je vrijeme za promjene, ali i sjene.

Brazil 2014. je označio kraj jedne epohe, koju je obilježila ova španska reperezentacija.

Zasićenost igrača, koji su, budimo pošteni za reći, svi ovi fudbaleri su sezonu odigrali do samog kraja u svojim klubovima u svim evropskim kupovima, pa je i zamor materijla razlog-ali ne osnovni. Ćavi jednostavno više nije moćan na sredini, kad nema Ćavija pod znakom pitanja je i kako će odigrati Inijesta.I ono osnovno, Španci sa ovim sistemom igre, kada dođu protiv protivnika koji je kompaktan u odbrani nemaju rješenje, i to im je i na ovom turniru "došlo glave". Očekujemo "neke nove klince", ali bogme i drugačiji način razmišljanja kada je fudbal u pitanju, i to na dugi rok.

Australija je repereznetacija koja je odigrala  turnir tačno onako kako su stručnjaci i očekivali, nisu se ni protiv koga obrukali, ali su izgubili sve utakmice, sasvim zasluženo. U najavi je bio otpor Holandiji, i na njemu je sve i ostalo.

Pred ovom reprezentacijom je dug period, da se vrati na staze kada su bili kompetentni za nešto više od tri časna poraza.

piše: Srđan Šekara

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog