Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe C

Počećemo sa Grčkom, iako je ova ekipa, obezbijedila prolaz iz jedanaesterca u trećem kolu, u nadoknadi vremena. Samo po sebi to u fudbalu današnjem i nije neka novost, u smislu načina na koji se pobjeđuje i prolazi dalje, ali je simptomatično toliko, zbog toga što je to reprezentacija Helena. Od ove reprezentacije niko apsolutno nije ništa očekivao,viđeni su samo kao puki učesnici.

Prvo  ih je Kolumbija preslišala u prvom kolu - rutinski. Grci su pali bez "ispaljenog metka".Uslijedio je meč sa Japanom (okarakterisan kao najgori u dosadšnjem toku turnira).Utakmica u kojoj se nije imalo ni šta reći, ni šta napisati-osim da su Grci izborili 0:0 (njihov omiljeni rezultat) sa igračem manje, pošto je kapiten Kacuranis isključen u 33. minutu.

Splet okolnosti i rezultata u Grupi C ostavio je ipak Grke da ukoliko pobjede Obalu Slonovače, a Japan izgubi od Kolumbije-prolaze u osminu finala Svjetskog prvenstva-tamo gdje nikada nisu bili. I desilo se. Grčka je blokirala sve nalete "slonova" i jednim brzim kontranapdom u smiraj prvog poluvremena povela sa 1:0, golom Andrisa Samarisa.

U drugom poluvremenu su stojeći u dvostrukom bloku, čuvajući prednost odolijevali napadima Obale Slonovače, i tako je bilo sve do 74. minuta kada je Boni izjednačio rezultat i "slonovi " su imali rezultat koji ih vodi u osminu finala (i njima bi to bio prvi put). Duboko u nadoknadi vremena jedna bezazlena lopta upućena je u šesnaesterac Obale Slonovače, Đovani Sio ruši Georgiosa Samarasa-penal! Samaras realizuje kazneni udarac i Grčka opet u posljednjoj deceniji piše istoriju-2:1. Kao drugi u grupi idu u osmini finala na Kostariku-što čini se kao idealan scenario za Grke, bez obzira na dobre igre i prvo mjesto Kostarike u grupi D.

Kolumbija je suvereno prošla kroz grupu C, dominantna protiv svake selekcije. To je jedina ekipa u kojoj su strijelci bili iz svih redove tima, što govori o hegemonosti ekipe i nesumnjivom kvalitetu. Prvo su Grke "rasturili " sa 3:0, zatim pobijedili i Obalu Slonovače sa 2:1 i na kraju demolirali Japan sa 4:1, u meču u kome je debitovao na ovom svjetskom prvenstvu golman Farid Mondragon u 83 minutu simbolična izmjena izlazi prvi golman Ospina, ulazi Mondragon i sa 43. godine postaje najstraiji učesnik Mundijala ikada.

Ova repreprezentacija je inače imala ogroman peh. Naime nije se na spisku reprezentativaca našao Radamel Falkao, najbolji igrač ove ekipe. Do sada se nije ispostavilo da im nedostaje u igračkom i rezultatskom smislu, a dali će u daljemo toku turnira, ostaje da vidimo. Sljedeći rival je dvostruki svjetski prvak Urugvaj.

Obala Slonovače je važila kao favorit u grupi za prva dva mjesta, uz Kolumbiju, ali sve već gore opisano kod Grčke ih je koštalo prolaza. Prvo su pobjedili Japan, zatim identičnim rezultatom izgubili od Kolumbije (1:2), uzgred budi rečeno, bez ikakve naročite igre. Bod koji ih vodi u osminu finala, uzeo im je Samaras u nadoknadi vremena ključne utakmice.

Reprezentacija koja je ubjedljivo njamanje pokazala u ovoj grupi je sigurno Japan. Igrači zemlje izlazećeg sunca odigrali su samo jedno pouvrijeme i to protiv Obale Slonovače u prvom kola, ali su i tu utakmicu izgubili. Nisu sa igračem više za 60 minuta uspjeli savladati ni Grke, a onda ih je u trećem kolu, kada su uprkos igri i rezultatima imali čak i teoriju za plasman dalje, Kolumbija poslala kući.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog