EU integracije BiH

EU: Posvećenost prevenciji i iskorjenjivanju torture

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Evropska unija ističe da da potvrđuju posvećenost prevenciji i iskorjenjivanju torture i drugih oblika surovog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. Međunarodno pravo jasno i nedvosmisleno zabranjuje torturu.

"Želimo pohvaliti napore brojnih nevladinih organizacija i pojedinaca koji neumorno rade na sprečavanju torture, olakšavanju patnji žrtava i mobiliziranju javnog mnjenja o ovom važnom pitanju. Putem Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), Evropska unija nudi značajnu podršku organizacijama civilnog društva koje nastoje iskorijeniti torturu i djelovati s ciljem osiguranja odgovornosti za torturu i zlostavljanje", navodi se u sopštenju EU. 

EU poziva sve države da pristupe Konvenciji UN-a protiv torture i pratećim Fakultativnim protokolima (OPCAT), te priznaju nadležnost Vijeća za borbu protiv torture za primanje i razmatranje pojedinačnih dopisa. Pozdravljamo nedavno potpisivanje Fakultativnog protokola od strane Angole, Gvineje Bisao i Mongolije, te ratifikaciju od strane Burundija i Norveške. Evropska unija naglašava potrebu formiranja i pružanja podrške nacionalnim preventivnim mehanizmima kako bi se osigurala njihova operativna i finansijska autonomija.

Evropska unija cijeni rad koji obavljaju međunarodni mehanizmi kao što je Specijalni izvjestilac UN-a, Komitet za borbu protiv torture i Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje torture, te apeluje na države da implementiraju njihove preporuke.

EU je u potpunosti podržala Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija br. 68/156, usvojenu 18. decembra 2013. godine, kojom se naglašava važnost mogućnosti pojedinaca da slobodno kontaktiraju institucije koje se bave sprečavanjem i borbom protiv torture i pravom žrtava torture na naknadu.

"Moramo nastaviti zajednički rad na tome da tortura postane stvar prošlosti."

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog