Mundijal 2014

Kostarika nastavlja da oduševljava-Gekas targičar

Od 66. minuta, Grci su imali igrača više ali nisu uspjeli svladati Kostariku. Moraće nebesko-plavi da se zadovolje činjenicom da su u 16 najboljih reprezentacija svijeta.

Prvu šansu na meču imali su Grci preko Kristodolopulosa u 12. minutu. Vezista je šutirao pored gola. 

U nastavku duela, tim sa evropskog kontinenta je odlično postavio obranu i čekao na grešku protivnika. Kostarikanci su jurišali, ali je to sve bilo jalovo. Nekoliko puta je Pintovom timu nedostajao završni pas kako bi se napadač našao u prilici da ugrozi gol. Međutim, sjajno postavljeni Grci nisu dozvolili bilo kakvu opasnost. Karnezis nije imao mnogo posla u prvih 45 minuta. 

Igrao se 37. minut kada je iznenada Salpingidis dobio šansu da savlada Navasa. Čuvar mreže Kostarike je odbio loptu u korner. To je bilo praktično sve što se tiče prvog poluvremena. 

Nakon kraćeg odmora, tim u bijelim dresovima je šokirao navijače reprezentacije sa Starog kontinenta. Brian Ruiz je sjajnim šutem sa 16 metara po zemlji, savladao Karnezisa za vođstvo od 1:0. Bila je to odlična asistencija Bolanjosa. 

Grci su, shvativši da je đavo odnio šalu, krenuli u napad. Prestali su s "čekalicom", jurili su protivničke igrače svuda po terenu odnosno, igrali su presing. Zatim je Fernando Santos uveo Mitroglua u 58. minutu a samo šest minuta kasnije, novo osvježenje je stiglo za Grke. Isključen je Duarte i Kostarikanci su morali nastaviti s desetoricom. 

Ulaskom Gekasa umjesto Salpingidisa, tim koji je jurio prednost krenuo je u potpunu ofenzivu. 

Kružili su Grci oko šesnaesterca protivnika, međutim nije se mogao probiti taj čvrsti bedem. Imao je Karagounis priliku u 80. minuti iz slobodnog udarca ali je šutirao visoko iznad prečke.

Ipak, isplatila se ofanziva Grčke i to u prvom minutu nadoknade. Samaras je poslao dugu loptu, prihvatio je Gekas je šutirao, Navas je odbio loptu ali samo do Papastatopulos koji je zakucao loptu u mrežu - 1:1. 

Produžeci su bili izvjesni a mogao je Mitroglu da ih otkaže u trećem minutu nadoknade. Njegov šut glavom zaustavio je Navas. 

U prvom produžetku, Grčka je nastavila da napada dok su se Kostarikanci odlučili za obranu gola. Gekas je u 95. imao dobru priliku ali nije promijenio rezultat. 

Nakon promjena strana i nekoliko napada Kristodolopulos je imao priliku dovesti svoju momčad u vodstvo ali je Navas fenomenalno obranio. Bio je to protunapad 5 na 2. .. 

Igrao se 120. minutu kada je Mitroglu mogao riješiti pitanje pobjednika. Nije bio precizan, ostalo je 1:1 i pristupilo se izvođenju jedanesteraca. Prije nego što je penal rulet počeo, isključen je trener Grčke Fernando Santos.

Ključni jedanaesterac da ostavi Grke u životu u penal seriji nije iskoristio Gekas...

Piše: Srđan Šekara

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog