EU integracije BiH

Uskoro 6,000 komada uništenog oružja

Tokom vikenda je, u topionici Jelšingrad u Banja Luci, pretopljeno preko 1,200 komada oružja prikupljenog iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine čime će se približiti brojci od 6,000 komada ukupno uništenog oružja ove godine.

Uništavanje je podržano od strane Evropske unije, sredstvima osiguranim od 09.12.2013., kao podrška aktivnostima SEESAC-ovom Programu razoružanja i kontrole naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, a u okviru EU Strategije za borbu protiv ilegalnog nagomilavanja i trgovine oružjem i pripadajućom municijom.

Ilegalna trgovina, transfer i promet konvencionalnog oružja, uključujući malo oružje i lako naoružanje i pripadajuću municiju, kao i pretjerano nagomilavanje i nekontrolisana proliferacija potiče nesigurnost u Jugoistočnoj Evropi i šire. U cilju kontrolisanja ove prijetnje, Evropska unija povjerila je SEESAC-u implementaciju serije regionalnih aktivnosti u period 2014-2016.

“Ilegalna proliferacija oružja nepoznaje granice jedne zemlje. To je regionalni i globalni problem. Zahvaljujući fondovima Evropske unije definisane Odlukom Vijeća 2013/730/CFSP, UNDP/SEESAC je u mogućnosti podržati Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje u regionu u borbi protiv ovog fenomena, uključujući uništavanje oružja poput ovog” rekao je Ivan Zverzhanovski, SEESAC koordinator.

Oružje određeno za uništavanje je prikupljeno na prostoru čitave Bosne i Hercegovine u proteklih nekoliko mjeseci kao rezultat zajedničkih napora lokalnih policijskih agencija i njihovih međunarodnih partnera u implementaciji kampanje jačanja svijesti i prikupljanja oružja “Biraj život bez oružja”.

Jasmin Porobić, UNDP-ov rukovodilac programa ljudske sigurnosti, objašnjava da ova intervencija predstavlja zajednički napor preko 20 lokalnih i međunarodnih partnera kampanje “Biraj život bez oružja” koja ima za cilj ojačati svijest građana o negativnim aspektima nelegalnog posjedovana oružja, te omogućava građanima da predaju oružje bez sankcija. “Živjeti u slobodnom i sigurnom okruženju zahtjeva da uradimo sve potrebno da osiguramo da sigurne zajednice mogu napredovati. Zakon o amnestiji je na snazi u čitavoj zemlji. Građani mogu predati oružje pozivom na broj policije 122 i policijski službenici će pružiti dodatnu pomoć i informacije” rekao je g. Porobić. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog