EU integracije BiH

Skroman napredak BiH u približavanju pravilima EU

U okviru 6. ciklusa Pododbora uspostavljenih u skladu sa Privremenim sporazumom, predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se u Briselu 27. juna 2014, kako bi razgovarali o nivou približavanja države pravilima Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurencije.

Na kraju ovog konstruktivnog sastanka Evropska komisija i Bosna i Hercegovina saglasile su se o sljedećim zaključcima:

Evropska komisija još jednom naglašava potrebu uspostavljanja efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije po pitanjima Evropske unije, kao i državnih strategija koje su preduslov za finansijsku pomoć iz EU.

Konstatovano je da su poplave, koje su pogodile BiH, uzrokovale kašnjenja u raznim sektorima, jer su oni pomjerili fokus na rješavanje prioriteta nastalih u ovoj izvanrednoj situaciji. BiH strana također naglašava da predstojeći izbori u BiH mogu u narednim mjesecima usporiti razvoj u oblasti zakonodavstva.

Generalno govoreći, osim u par oblasti, u BiH je postignut mali napredak od posljednjeg sastanka Pododbora. Evropska komisija pozdravlja usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama koji je omogućio BiH da se uskladi sa Direktivama EU iz 2004. Podjeća se da je neophodno na internetu objaviti odluke Tijela za praćenje provedbe zakona.

Napredak u sektoru prava na intelektualnu svojinu pozitivno se ocjenjuje, a skreće se pažnja na primjenu, gdje još uvijek ima prostora za poboljšanje.

Evropska komisija izražava žaljenje zbog činjenice da još uvijek, nakon godinu dana, dostatna finansijska sredstva nisu dodijeljena Vijeću za državnu pomoć, što će ako se ne postigne nikakvo poboljšanje u skoroj budućnosti, predstavljati kršenje Prelaznog sporazuma. Potrebno je da VIjeće za državnu pomoć uskoro počne raditi u punom kapacitetu. Kad je riječ o konkurenciji, vođena je intenzivna razmjena mišljenja o budućem usklađivanju sa EU zakonima i IPA pomoći u ovoj oblasti.

Određeni napredak je primjećen u oblasti bankarskog i ne-bankarskog sektora (osiguranje, obveznice i investicijski fondovi). Evropska komisija pozdravlja imenovanje nedostajućih članova upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH, koji ima ključnu ulogu u napredovanju legislative.

Razgovaralo se i o pitanjima kao što su zakon o privrednim društvima, revizija i računovodstvo, kao i o pravu osnivanja i slobodi pružanja usluga.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog