Vijesti

Nović: Kultura nije ničije ekskluzivno pravo

SARAJEVO - U Sarajevu su danas održane konsultacije o temi "Kultura za razvoj", koje su organizovane u okviru globalne inicijative koju vode UN i odnose se na pripremu globalne razvojne strategije nakon 2015. godine.

Konstultacije će biti održane i u Banjaluci i Mostaru, a njihov cilj je da se različitim akterima omogući da predstave svoju viziju kulture i njene integracije u globalnu razvojnu agendu nakon 2015. godine, zasnovanu na ljudskim pravima i u okviru konteksta BiH, te način na koji bi se ona mogla realizovati. 

Obraćajući se učesnicima današnje radionice, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da je veoma važno da je BiH odabrana kao jedna od zemalja u kojoj bi se provele konsultacije za globalnu razvojnu agendu nakon 2015. godine. 

"Posebno mi je drago da su u ovaj proces, osim vladinih institucija, uključene i nevladine organizacije, kako bi svi zajedno bili u mogućnosti predstaviti svoje viđenje kulture i njene integracije u globalnu razvojnu agendu", rekao je Nović. 
On je napomenuo da kultura nije ničije ekskluzivno pravo, već da pripada svima i na svim nivoima društvenog djelovanja. 

"Očuvanje i njegovanje kulturne različitosti preduslov je egzistencije osnovnih humanističkih vrijednosti društva i osnovnih ljudskih prava. Moramo učiniti sve u BiH da kultura postane dostupna svima, kako u ruralnim, tako i drugim prostorima, jer ona je univerzalno pravo svih", rekao je Nović. 

Prema njegovim riječima, kultura je izuzetno važna za očuvanje mira i izgradnju demokratskog društva na osnovu povezivanja, razmjene ideja i dijaloga na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou. 

"Gotovo da smo zaboravili u ovoj zemlji na kulturu dijaloga i možda upravo zbog toga izostaje dogovor i konsenzus u BiH, jer izgleda da ovdje važi pravilo `čuj mene, a ne i druge`. Eto i to je dio kulture ili nečeg drugog", rekao je Nović. 
Da bi se formiralo stabilno i pravedno društvo, kaže Nović, neophodno je da se bogatstvo kulturnih različitosti stavi u zajedničku upotrebu kroz obrazovanje, medije, promovisanje socijalne inkluzije, te regionalnu i međunarodnu saradnju i da se inkorporira u razvojne politike prilagođene održivom razvoju. 

"Kultura na najbolji način gradi mostove između naroda i zemalja, a na taj način gadimo zajedničku budućnost mira i stabilnosti, jer da smo imali više kulture u svim segmentima djelovanja, ne bi danas BiH bila u ovoj situaciji", rekao je Nović. 

On je naveo da kulturne industrije danas uzimaju sve veći značaj i pokazuju da kultura nije samo trošak, već da donosi prihode i otvara nova radna mjesta. 
"Ako u BiH uspijemo nametnuti tezu da kultura nije trošak, tada ćemo sigurno ulagati znatno više u kulturu nego sada što to činimo. Brojne institucije kulture nažalost su danas u BiH pred zatvaranjem, kako zbog loše finansijske situacije, još više lošeg menadžmenta, bezbjednosti i neshvatanja da je kultura industrija prihoda, a ne samo budžetskih davanja", rekao je Nović. 

On je izrazio uvjerenje da će se na kraju doći do kvalitetnih preporuka koje će ići u pravcu uključivanja kulture u razvojne strategije kao važnog faktora za izgradnju socijalne inkluzije, smanjenja siromaštva i obezbjeđivanja ekonomskog razvoja. 
Grupa UN za razvoj odabrala je BiH za drugi krug konsultacija o temama Kultura i obrazovanje, Kultura i smanjenje siromaštva, Kultura, životna sredina i klimatske promjene, Kultura, inkluzija i pomirenje, Kultura, održivi gradovi i urbanizacija, te Kultura, ravnopravnost polova i osnaživanje žena. 

Vodeće agencije za konstultacije o temi Kultura i razvoj - UNESKO, Populacijski fond UN i Razvojni program UN daće mogućnost vladinim, nevladinim i kulutrnim radnicima da diskutuju o kulturi i njenoj važnosti. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog