Region

Počelo ponovno suđenje Paravinji

Pred sudom u Šibeniku počelo je ponovljeno suđenje Draganu Paravinji za pokušaj silovanja i teško ubistvo maloljetne Antonije Bilić sredinom 2011. godine.

Dragan Paravinja prvostepeno je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubistva Antonije Bilić i zbog pokušaja silovanja još jedne žene, ali je Vrhovni sud sredinom aprila ukinuo dio presude Županijskog suda u Šibeniku.

Taj sud je doveo u pitanje kvalifikaciju teškog ubistva, jer smatra da nije dokazano da je Paravinja 17-godišnju Antoniju pokušao da siluje prije nego što ju je ubio, prenosi Beta.

Sudsko vijeće odlučilo je da ovaj sudski postupak bude zatvoren za javnost zbog zaštite maloljetne žrtve.

Tome se protivi advokatica po službenoj dužnosti Dragana Paravinje Ankica Giljanović i optuženi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Advokat smatra da je isključenje javnosti u prethodnom sudskom postupku štetilo njenom klijentu, dok Paravinja smatra da je rasprava zatvorena, jer sud ne želi da u javnost izađe ono što on ima da kaže.

Županijski sud u Šibeniku prvostepeno je osudio Paravinju zbog pokušaja silovanja i ubistva Antonije Bilić sredinom 2011. i za pokušaj silovanja još jedne žene 2010. godine.

Vrhovni sud je u aprilu poništio dio presude i naložio novo suđenje. Stručnjaci su upozorili da bi, ukoliko na ponovljenom suđenju padne teza o teškom ubistvu, kazna Paravinji mogla da bude smanjena sa 40 na 20 godina zatvora.

Slučaj Antonije Bilić potresao je Hrvatsku, ali i javnost u regionu.

Višemjesečna potraga za djevojkom, koja je posljednji put viđena 7. juna 2011. godine, kako ulazi u Paravinjin kamion na mostu preko rijeke Čikole, nije dala rezultate. To je bila najopsežnija potraga ikad u Hrvatskoj, tokom koje je čak isušeno i jedno jezero.

U Paravinjinom kamionu pronađeni su tragovi krvi nestale djevojke, a on je najprije istražiteljima u BiH, gdje je pobjegao, priznao, a potom porekao da je ubio djevojku.

Posmrtni ostaci Antonije Bilić pronađeni su krajem novembra 2012. na smetilištu kamionskog parkirališta na području Josipdola kod Ogulina.

Paravinja je i u BiH i u Srbiji osuđen zbog pokušaja silovanja i silovanja.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog