Region

Srpski radnici „zarobljeni” u Moskvi

Pedesetak prevarenih radnika iz Srbije trenutno nema novaca da se vrati iz Rusije i praktično je zarobljeno u Moskvi jer su ih poslodavci izigrali i ostavili bez prebijene pare,prenosi Dnevnik.rs.

Po posljednjim informacijama od rodbine radnika, dio njih je trenutno na aerodromu, dio na željezničkoj stanici u Moskvi, dio je negdje u gradu, a šestorica su uspjela da stignu do našeg konzulata u prestonici Rusije. Svi oni vape za pomoć da bi se što prije vratili svojim kućama.

Preko jedne bečejske firme – a jedan od gazda je iz tog mjesta dok je drugi iz Rume – iz Srbije je prije oko tri mjeseca i dijelom 6. juna na rad u Moskvu otišlo 86 radnika iz Srbije. Njima je, kako se sada može čuti, obećan posao na tri mjeseca i satnica od sedam dolara. Imali su smještaj, ali ni dolara ni rublje nisu dobijali iako im je obećano da će nedjeljno dobijati po 20 evra za ličnu higijenu. Epilog je da se dio radnika, onih koji su imali po 450 evra za avionsku kartu, vratio u Srbiju, dio se vratio vozom ili kamionima bačkopalanačkog „Tarketa“, ali najveći dio je zarobljen na moskovskom aerodromu „Šeremetjevo“ i po prestonici Rusije.

Bačkopalančanka Gorana Vukajlović, majka Bojana Vukajlovića, jednog od onih koji su ostali na aerodromu, kaže za „Dnevnik“ da ljudi nisu jeli 50 sati, krediti za mobilne su im pri kraju, para nemaju, a boravišne vize od 30 dana im ističu pa je pojedine privodila ruska policija. Ne smiju se kretati bez policije, ističe supruga jednog od onih koji ne znaju kako da se vrati iz Moskve u Srbiju. Najgore je što neki od njih i ne znaju gdje su, gdje je konzulat ili ambasada.

Nemaju ni rublje u džepu, a imaju prazne telefone, gladni su, niko im više od 50 sati ne pomaže. Rijetki su u kontaktu s rodbinom u Srbiji, a jedan od onih koji su uspostavili vezu je jedan Bačkopalančanin. Rodbina je iz Bačke Palanke stupila u kontakt s našim konzulatom u Rusiji, a odgovor je bio u stilu – što se nisu raspitali, što nisu ponijeli pare, da li su znali gdje idu... Da su imali para, ne bi išli na posao u Rusiju, a ne mogu da naplate ono što su zaradili i sada je jedini problem da se vrate kući, konstatuje rodbina Bačkopalančana čiji su bližnji ostali u Moskvi.

TRAŽI SE REŠENjE

Po posljednjoj informaciji iz konzulata, nadležni će stupiti u kontakt s vlasnicima firme koji su radnike odveli u Moskvu, a potom će se tražiti rješenje za one koji se vraćaju u Srbiju, jer ako se do 6. jula ne vrate, prijeti im hapšenje u Rusiji i plaćanje skupih kazni. Pod hitno, po posljednjoj informaciji, radnici treba da se jave konzulatu Srbije u Moskvi.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog