Mundijal 2014

Evropski klasik: Trikolori-elf

Na pomen ove dvije selekcije ili ti zemlje, države, kako hoćete, mnogi sa ovih naših tužnih prostora pomisliće na "stogodišnje ratove" . Ne nije i nisu, ali fudbalski, evropski klasik jeste.

Ostavili su bolji utisak trikolori, nema sumnje, lagano su prošli Honduras, zdrobili Švajcarsku, i rutinski odradili posao sa Ekvadorom za prvo mjesto u grupi. Dugo, nakon Zidanove selekcije, pojavili su se neki novi mladići.

Pa tako Vijeru, adekvatno zamjenjuje Pol Pogba. I čini se da je on ključni igrač. Ipak njih je sve vrlo dobro ukomponovao Dešamp. Zna se u ovoj selekciji "trikolora" ko šta radi. Mudro se, ovaj nekadašnji fudbaler, a sada dobra trener i selektor, otarasio Nasrija i Riberija, da svojom nadobudnošću ne kvare atmosferu, glumeći zvijezde veće nego što jesu, ako su uopšte.

Pa onda Varan i Sako uz podršku Košćijelnog djeluju odlično, uz podršku sa bokova Debišija i Evre. Kabaj i Matuidi povezuju sve konce, Pogba pomenuti, jednako dobar i u defanzivi i u napadu. Valbuena dirigentskom palicom upravlja ovim orkestrom, onako sićušan, ali ubjedljiv. Ako ne ide sa Benzemom i Žiruom, tj sa formacijom 4-4-2, vrlo brzo Antoan Grizeman ulazi umjesto Olivijea Žirua, i prelazi se na 4-3-3 , i uvijek je do sada davalo raezultat. Elf će morati znati na ovo da odgovori.

Pa kada jedan "Bild", za naslov stavi, za svoju reprezentaciju: "Osim Širlea, svi su sr...nje", šta možemo reći mi sa strane. Ipak možemo. Njemačka prolazi svoje prepreke, barem ih je do sada prolazila, ali nije to ta Njemačka, koju svi poznajemo, koja melje protivnika. Ostala je samo upornost-ništa više tu nema.To čudi, jer u prvoj postavi igra sedam igrača Bajerna, pa bi laik rekao trebalo bi da su uigrani već. Ali Joakim Lev luta, ne zna da li da igra sa dvojicom defantivnih veznih, dalje ne zna šta da radi sa Lamom, da li da ga stavi na prirodnu poziciju desnog beka ili zadnjeg veznog. U napadu su u najmanju ruku zbunjeni, ne zna se ko je krili, a ko centralni napadač. Mnogo toga će nam se kazati, nakon duela "galskih pijetlova" i "pancera"

 

Piše: Srđan Šekara

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog