Vijesti

20.000 Brčaka bez prava glasa

Izlazak punoljetnih Brčaka na oktobarske opšte izbore uslovljen je entitetskim državljanstvo bez koga će se naći izvan konačnog biračkog spiska, a po zvaničnim podacima do kraja juna, taj uslov nije ispunilo više od 20.000 građana s urednim prebivalištem u ovoj lokalnoj zajednici.


„Na privremeno objavljenim biračkim spiskovima od 26. juna je 30.629 birača, od toga s državljanstvom Republike Srpske 14.095 a Federacije BiH 16.534. Zanimljivo je da je ukupan broj sa spiska približan broju izašlih na izbore prije četiri godine kada je u Brčkom glasalo 64,9 odsto, ili oko 34.000 upisanih punoljetnih građana“, kaže predsjednik Lokalne izborne komisije Brčko distrikta, Andrea Štrkalj Mrkonjić.

Konačan birački spisak sa svim promjenama CIK će zaključiti 28 avgusta, odnosno, 45 dana prije izbora, a na njemu će se, po zvaničnom tumačenju, naći i građani distrikta koji se odluče za promjenu državljanstva entiteta, objasnila je Štrkalj-Mrkonjić. Ona je dodala da će se za ovu priliku omogućiti izlazak na biračka mjesta i glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i licima koja od 29. avgusta podnesu zahtjev za upis entitetskog državljanstva, uz potvrdu o tome i neki od identifikacionih dokumenata.

Biračko pravo, podsjećamo, nije dužnost, ono je samo pravo pa tako i lična odluka svakog pojedinca, ali Izborni zakon BiH jasno precizira da je jedno od dva moguća entitetska državljanstva uslov za Brčake koji u oktobru žele birati i biti birani.

Vlada u Brčkom je učinila sve da pojednostavi i ubrza admninistrativne procedure, a sticanje državljanstva oba entiteta građane košta 10 KM.

izvor: TV BN

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog