Vijesti

Neustavna Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta

SARAJEVO - Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva Željka Komšića i ukinuo u cijelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Izetbegović i Komšić tražili su da ovaj sud utvrdi da je Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske suprotna odredbama Ustava BiH. 

"Ustavni sud je utvrdio da je ova odluka u suprotnosti sa odredbama Ustava BiH, budući da je pitanje prebivališta regulisano zakonom na nivou BiH. Slijedi da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija BiH, a ne bilo kog organa Republike Srpske", saopšteno je iz ovog suda. 

Ukinuta odluka prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu BiH". 

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske. 

Ustavni sud BiH usvojio je na današnjoj sjednici i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, koji su podnijela 34 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. 

Ustavni sud utvrdio je da taj zakon, koji je usvojio federalni Parlament, nije u skladu sa odredbama Ustava BiH. 

Prema tome, Ustavni sud BiH je, u skladu sa Pravilom Ustavnog suda ukinuo u cijelosti Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. 

Ukinuti Zakon prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu BiH". 

Parlament Federacije BiH usvojio je Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republiku Srpsku, kojim se omogućava svima koji to žele da se mogu prijaviti i glasati u Republiku Srpsku, a sva prava zadržati u FBiH. 
 
izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog