Vijesti

Budućnost je Evropa regiona, a ne nacionalnih država

Budućnost starog kontinenta je Evropa regiona, a ne nacionalnih država, zaključak je konferencije u južnotirolskom dvorcu Presels, koji je juče počeo uz prisustvo šefova vlade Austrije i Italije.

Austrijski kancelar Verner Fajman i njegov italijanski kolega Mateo Renci sastali su se juče u italijanskoj provinciji Južni Tirol, koja je prije što godina bila još u sastavu Austrije, što je, prema ocijeni guvernera te pokrajine Arna Kompačera istorijski događaj. 

U dvorcu Presels kod Fesla, na skupu koji je okupio političare i naučnike iz više zemalja koji razgovaraju o Evropi regiona, došlo je do sastanka dva premijera.

Fajman je pohvalio Renca što je na početku predsjedavanja Italije EU zatražio promjenu kursa i podsjetio da Uniju mnogi građani smaraju birokratskom instancom, koja je daleko udaljena od interesa stanovnika.

"Evropa mora naći snagu da ponovo u središte pažnje stavi uslove života građana i stvara rast kako bi se smanjila nezaposlenost“, podvukao je austrijski kancelar. 

Renci je podsjetio da prije što godina u ovom regionu nisu pravljeni tuneli, misleći na "Brener tunel“, koji spaja dvije zemlje, već su kopani rovovi.

Evropski region Tirol, prema njegovim riječima je model u kojem integracija i identitet idu ruku uz ruku.

"Nacije su mrtve, ali su jedine koje to još ne znaju“, naglasio je austrijski autor Robert Menase u svom izlaganju u kojem se suprostavio nacionalnim državama.

On je istakao da demokratija raste kada nacija umira, te ocijenio Evropu regiona modelom budućnosti.

Menase je podsjetio da je prvi predsjednik Evropske komisije Valter Halštajn govorio o prevazilaženju nacionalnih država kao prioritetan cilj evropskog ujedinjenja, dodajući da „takvu rečenicu njemačka kancelarka Angela Merkel ne može ponoviti, ni čak pomisliti“.

Regije su starije od država, naglasio je on dodajući da Evropa mora postati mreža regiona.

Inače Južni Tirol pripojen je Italiji poslije Prvog svjetskog rata, nakon što se ova zemlja, tokom oružanih sukoba priklonila pobjedničkom savezu i okrenula protiv Austro-ugarske.

Između Austrije i Italije zbog Južnog Tirola dugo godina postojao je spor, a i u samoj italijanskoj pokrajini mnoge godine bile su obijležene terorističkim akcijama, sve dok nije postignut dogovor o autonomiji.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog