Mundijal 2014

Njemačka sporim ritmom u polufinalu

Reprezentacija Njemačke uspjela je i četvrti put za redom da se plasira u polufinale na Svjetskim prvenstvima.

piše: Srđan Šekara 

Ovog puta Panceri su u četvrtfinalu igranom na Marakani savladali Francusku s minimalnih 1:0. Jedini pogodak na utakmici viđen je u 12. minuti, a strijelac je bio defanzivac Mats Humels. 

Prvo uzbuđenje pred jednim od golova viđeno je u trećem minutu. Nijemci su bili u napadu, ali je poslije šuta Tomasa Milera obrana Trikolora dobro reagovala i otklonila je opasnost. 

Nekoliko trenutaka kasnije i Francuzi su prvi put priprijetili. Valbuena je s lijeve strane proslijedio loptu do samog Karima Benzeme koji je iz prve šutirao, ali je lopta otišla pored lijeve stative. 

U 12. minutu viđen je i prvi pogodak (ispostaviće se i jedini). Toni Kros je izveo slobodan udarac, a Mats Humels je najviše skočio u šesnaestercu Francuske i glavom je loptu poslao u gol. Loše je intervenisao Rafael Varan, koga je defanzivac Njemačke sjajno zagradio i potom lako savladao Uga Lorisa. 

Onda je uslijedio period igre u kojem nije bilo mnogo uzbuđenja. U tim trenucima Panceri su imali inicijativu, ali bez neke ozbiljnije prilike za postizanje drugog gola. 

Na polovini prvog dijela igre viđena je i sumnjiva situacija pred golom Francuza. Miroslav Klose je poslije duela s Matjeom Debušijem pao u šesnaestercu Trokolora i tražio jedanaesterac, ali je sudija Pintan samo odmahnuo rukom i pustio da se igra nastavi. Čini se da je argentinski sudija bio u pravu. 

Samo par minuta kasnije opet su Nijemci priprijetili. Ovog puta je Miller bio u prilici, ali je Loris prije njega stigao do lopte. 

U 34. minutu imala je Francuska sjajnu priliku da izjednači rezultat. Antoan Grizman je pobjegao odbrani Njemačke i i sa desne strane poslao loptu na drugu stativu gdje je bio Matju Valbuena. 

Krilo Francuza je uputio dobar udarac, ali je Manuel Nojer sjajno reagovao. Ipak lopta se odbila samo do Karima Benzeme, ali je strijelac gola Mats Humels izblokirao pokušaj napadača Trikolora. 

U finišu prvog poluvremena imao je Karim Benzema dvije lijepe prilike, ali kod obje je odbrana Pancera odlično reagovala. 

Prvo je u poslije centaršuta Patrisa Evre pokušao glavom, ali se ponovo Humels našao na pravom mjestu. 

Samo nekoliko trenutaka kasnije pokušao je Benzema i šutem s ivice šesnaesterca, ali je i ovog puta Manuel Nojer ponovo bio na mjestu. 

U istom ritmu nastavili su Francuzi i na startu drugu poluvremena. Imali su terensku inicijativu, ali bez prilike. 

Ipak prvi su Nijemci priprijetili. Kros je povukao kontru i poslao loptu na lijevu stranu za Mesuta Ozila, koji je pokušao da uposli Klosea na petrece, ali je Mamadu Sako bio na pravom mjestu. 

Prvi prijetnja po gol Nojera u drugom poluvremenu viđena je u 60. minutu. Blaiz Matuidi je prošao po lijevom boku i uputio oštar centaršut, ali je Bastian Švajnštajger uspio intervenisati ispred Benzeme. 

U 75. minutu imali su Nijemci ponovo priliku postići drugi gol, ali je i ovog puta Loris ostao nesavladan. 

Miller je primio lijep pas u šesnaetercu, ali je u izglednoj situaciji, umjesto šuta, pokušao uposliti Širlea, ali bezuspješno. 

U naredna dva minuta imala je Francuska dvije prilike da postigne gol, ali opet su Humels i Nojer sjajno reagovali. 

Prvo je Benzema lijepim lažnjakom izbacio Lama i potom šutirao, ali je defanzivac Njemačke sjajno uklizao i otklonio opasnost. 

Potom je i Matuidi šutirao iz izgledne situacije, ali je Manuel Nojer još jednom sjajno reagirao. 

U 82. minutu Nijemci su ponovno priprijetili iz kontranapada. Ozil je poslao loptu za Millera, koji je pokušao da šutne, ali je pormašio cijelu loptu, koja je na kraju završila kod Širlea, koji je bio sam, ali je šutirao pravo u Lorisa. Propala je sjajna prilika da Panceri riješe pitanje pobjednika. 

Taman kad se mislilo da je sve gotovo imali su Francuzi priliku da odvedu utakmicu u produžetke, ali je Nojer još jednom sjajno odbranio šut Benzeme.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog