Vijesti

Zvorničanin kidnapovan u Libiji!

Ambasador BiH u Libiji, Ibrahim Efendić, u telefonskom razgovoru za ATV je potvrdio da je Petar Matić, inženjer iz sela Ročević kod Zvornika, kidnapovan u Libiji.

Sa još dvojicom kolega otet je juče u gradu Zuvara, zapadno od Tripolija, gdje je policija pronašla njihov automobil.

Amasador BiH za otmicu je saznao od kolega iz italijanske ambasade, koja aktivno radi na oslobađanju trojice inženjera.

Povodom nestanka trojice inžinjera u Libiji, među kojima i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je izdalo instrukciju Ambasadi Bosne i Hercegovine u Tripoliju da učini sve neophodne napore kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Tripoliju je u stalnom kontaktu sa vlastima Libije, te Ambasadom Republike Italije u Tripoliju koja se aktivno uključila u cijeli slučaj s obzirom da su sva trojica radila za jednu italijansku kompaniju, uz istovremeni angažman Ambasade Bosne i Hercegovine u Rimu čije osoblje je u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije.

Prema zvaničnim informacijama, kontakt sa trojicom inžinjera jeste prekinut, ali se još uvijek ne mogu potvrditi informacije da se radi o kidnapovanju.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti a javnost će biti blagovremeno obaviještena o novim saznanjima.

U Libiji je u porastu kidnapovanje diplomata, stranaca ali i Libijaca, jer vlasti nisu u stanju da kontrolišu milicije koje su pomogle u svrgavanju Muamera Gadafija 2011. godine, navodi britanska agencija.

izvor: ATV

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog