Vijesti

Bolji uslovi rada za policiju i tužilaštvo nužni za efikasniju borbu protiv korupcije

U Mostaru je u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT i uz podršku Grada Mostara održana javna debata pod nazivom: Pravosuđe - Identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih krivičnih djela.

Na debati je učestvovalo 20-ak osoba – predstavnika Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona te organizacija civilnog društva i medija. Kako je na debati istaknuto, da bi borba protiv korupcije bila efikasnija, neophodno će procesuiranje većeg broja slučajeva korupcije i kažnjavanje i krivnično gonjenje počinilaca koruptivnih radnji.

Međutim, učesnici su istakli probleme koji predstavljaju prepreku za to. Tako je na primjer u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stanje izuzetno teško jer su u odjelu krim-policije zaposlene samo 4 osobe koje rade na različitim slučajevima: od slučajeva pogrešnog parkiranja do teških slučajeva korupcije i kriminala. Takođe, bolja materijalna i tehnička opremljenost policije neophodna je kako bi se povećao kvalitet i mogućnost za obavljanje posla. 

Istaknuto je i kako je prisutno nezadovoljstvo zbog visine primanja zaposlenih u tužilaštvu i policiji u odnosu na primanja zastupnika u parlamentu te kako bi primanja trebala biti vraćena na iznose od 2003. godine.

Debata na istu temu biće održana u Bijeljini u četvrtak, 10.7.2014.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog