Region

Protesti podrške Albancima u Makedoniji

U Albaniji i na Kosovu danas su održani skupovi podrške Albancima u Makedoniji, koji su proteklih dana protestovali, nezadovoljni što su šestorica njihovih sunarodnika osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva pet Makedonaca, 2012. godine.

Kako prenosi makedonska agencija MIA, umjetnici i javni radnici Albanije pozvali su svoje sugrađane da izađu na ulice i podrže, kako se navodi, svoju braću u Makedoniji.

Na skupovima u Tirani i Skadru, učesnici skupova, koji su se okupili preko društvenih mreža, izvikivali su, između ostalih, parole "Skoplje, srce Albanije" i "Jedan narod, jedan san".

U Tirani je evropski bokserski šampion Nuri Seferi, rodom iz Gostivara, pozvao makedonske vlasti da "prestanu da maltretiraju albanski narod", i da ne izazivaju "10 miliona Albanaca, koji neće sjediti skrštenih ruku".

Na protestu u Prištini, pod nazivom "Protiv nasilja nad Albancima u Makedoniji", zapaljena je makedonska zastava ispred ambasade te zemlje.

Parole koje su tamo izvikivane su: "Skoplje Albancima" i "Skoplje, Priština je s tobom".

Učesnici skupa su, takođe, tražili da kosovske vlasti ne izruče Makedoniji dvojicu osuđenih, jer je, kako tvrde, suđenje bilo politički motivisano.

U više gradova širom Makedonije Albanci su proteklih dana protestovali nezadovoljni presudom kojom su šestorica njihovih sunarodnika osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva pet mladih Makedonaca, uoči Uskrsa 2012. godine, kod sela Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.

U ponedjeljak su u Gostivaru, Strugi, Kičevu protesti prošli bez incidenata, ali je u Skoplju i Tetovu policija intervenisala šok bombama.

Protesti su počeli u petak u Skoplju, pred početak džume (glavne molitve petkom za muslimane), kada je preko 5.000 makedonskih Albanaca krenulo prema Sudu. Policija je upotrebila suzavac, šok bombe i vodene topove da bi rastjerala nasilne demonstrante, i pritom je povređeno oko 20 policajaca i demonstranata.

EU, SAD, OEBS i NATO su u subotu u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog