Intervju

Slaviša Tatić: Veoma je dug put do ostvarenja cilja

Slaviša Tatić, iako ima samo 24 godine, već se osam godina bavi inovatorstvom i istraživanjem u oblasti elektrotehnike, mehanike i alternativnih izvora energije.

Dobitnik je trinaest međunarodnih priznanja, a od toga sedam zlatnih medalja sa sajmova inovatorstva širom svijeta. Inovacija na kojoj radi već tri godine, a za koju je na našem podneblju stekao posebna priznanja je mašina za obradu stiropora, a uskoro bi mogao pokrenuti i serijsku proizvodnju ovog proizvoda. 

Slaviša kaže da za inovatorske projekte u RS nema dovoljno interesa, te da je put do ostvarenja cilja u inovatoskom svijeta veoma trnovit i pun prepreka. 

Sa Slavišom smo razgovarali o njegovom projektu i inovatorskim potencijalom u Republici Srpskoj. 

Reci nam nešto više o mašini za obradu stiropora? 

Adekvatno obrađena i postavljena termoizolacija je veoma značajna pri izgradnji objekta, naročito ako govorimo o niskoenergetskim objektima. S obzirom da sam uočio da postoji potreba za usavršavanjem u obradi termoizolacije pri izvođenju radova, javila se ideja o konstruisanju mašine koja bi olakšala i usavršila dosadašnje metode obrade stiropora kao građevinskog materijala što će doprinijeti poboljšanju termoizolacije objekata u izgradnji a takođe će pozitivno uticati na uštede energije. Činjenica je da na našem tržištu ne postoji proizvođač ovakvih mašina. Mašine sličnih karakteristika postoje na tržištu Evrope, ali je novina u tome što ova mašina omogućava određene metode obrade stiropora koje postojeće nemaju.

Prije tri godine napravio sam prvi prototip i od tada sam ostvario značajan napredak u razvoju same inovacije. U istom periodu napravio sam više mašina koje su pronašle svoje mjesto na tržištu i pokazale dobre rezultate. Prema tome, imamo gotov proizvod koji je testiran na tržistu i smatram da je sada pravo vrijeme za pokretanje serijske proizvodnje. Za ovu inovaciju sam nagrađen na međunarodnom sajmu inovacija "TESLA FEST" 2013 u Novom Sadu.


Da li inovatori u RS imaju podršku institucija i civilnih društava? Da li je ta podrška na zadovoljavajućem nivou? 

Inovatori u RS imaju podršku od strane Ministarstva nauke i tehnoligije koja se ogleda u vidu finansijskog podsticaja koji nije mali, ali nije ni dovoljan da bi se bilo kakav projekat, inovacija odnosno proizvod komercijalizovao na tržištu.

Primjer: Kada sam 2006 godine osvojio zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija "ISIE 2006" u Seulu, od BiH sam dobio novčanu nagradu od 200 KM i zahvalnicu jer je BiH zahvaljujući mojoj inovaciji osvojila prvo mjesto u svijetu.

Učestvovao si na brojnim takmičenjima, koliku su ta takmičenja značajna za inovatore?

Da, učestvovao sam na brojim takmičenjima, smatram da su veoma značajna za inovatore jer na tim sajmovima mi inovatori imamo mogućnost da vidimo i razne projekte naših kolega i upoznamo druge inovatore kako bi se ostvarila neka eventualna saradnja. Ali problem je što javne institucije slabo finansiraju nas inovatore pa nemamo finansijsku mogućnost da odputujemo na sve sajmove koji se održavaju širom svijeta nego se sve uglavnom svodi na prijavljivanje preko interneta i vizuelno učešće na sajmovima preko plakata i fotografija.

Koliko je s obzirom na ekonomsko stanje u RS, potrebno da čovjek nešto sam ostvari, a koliko je to ujedno i teško? 

Smatram da je većini inovatora u RS, odnosno ljudi koji imaju odlične projekte i ideje, veoma teško i da je veoma dug put do ostvarenja cilja. Primorani smo da radimo neke druge poslove i da od toga živimo, a dio novca ulažemo u projekte, prototipove i slično kako bi napravili inovativan proizvod i eventualno ostvarili prodaju, a samim tim i finansijski prihod koji opet ulažemo u razvijanje inovacije.

Da li si dobio ponude za proizvodnju tvog proizvoda od strane lokalnih preduzeća?

Ponude za proizvodnju mog inovativnog proizvoda nisam dobio, ali sam dobio ponude odnosno interesovanja preduzeća za kupovinu mog proizvoda naravno uz uslov da bude u serijskoj, odnosno komercijalnoj proizvodnji i prodaji.

U čemu pronalaziš inspiraciju za rad i da li možemo očekivati nove inovacije?

Ispiracija mi dolazi jednostavno iz toga što želim i volim da istražujem i stvaram nešto što je inovativno, interesantno a i što će mi pomoći da možda jednog dana osnujem svoju zvaničnu proizvodnju, brend ili sl.

autor: Maja Garača

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog