Mundijal 2014

Romero odveo gaučose u finale!!!

Odbranio dva penala i Argentinci su izborili finale s Njemačkom. Holanđanima ostaje utjeha i borba za treće mjesto s Brazilom.

Moglo se naslutiti već nakon 15 minuta da će to biti rovovska bitka. Ova utakmica se može okarakterisati kao najdosadnija u dosadašnjem toku prvenstva. 

Vesley Sneijder je prvi šutirao ka golu u 12. minutu. Bila je to greška Maskerana, vezista Galatasaraja je primio loptu na 20 metara od gola, oprobao desnicu, ali nije bilo opasnosti po Romera. 

Tri minute kasnije, Leo Messi je iz slobodnog udarca loše šutirao, Silesen je rutinski intervenisao. 

Malo je nedostajalo da Argentina ostane bez Mascherana u 27. minutu kada se sudario sa Vajnaldumom, ali je na svu sreću ustao i nastavio susret. Vjerovali ili ne, toliko se igralo čvrsto i sa jedne i sa druge strane da nijedna šansa nije stvorena. 

Bilo je nekih poluprilika, ali je to sve bilo daleko od ozbiljnog. Prvo poluvrijeme je trajalo kao vječnost, svima je laknulo kada je turski sudija označio kraj. Veoma mučnih 45 minuta. Opravdano, ulog je veliki - finale! 

Ni u nastavku, ništa se nije promijenilo. Jedino što je izašao Martins Indi, koji je bio blizu da dobije crveni-karton, obzirom koliko je bio agresivan na terenu. Inače, malo šansi, premalo lopti za napadače, golmani su mogli komotno spavati. 

Igrao se 51. minut kada je Silesen istrčao nešto u stilu Nojera, ispucao loptu koja se odbila od Mesija i završila pored gola. 

Konačno se i stvorila dobra prilika u 59. minutu. I to prva ozbiljna na meču! Argentina je priprijetila preko Higuaina, na dodavanje Lavecija, ali je Silesen bio na pravom mjestu. 

Sve je bilo mirno do 90. minute kada je Robben imao najveću šansu za Holandiju. Išao je sam na gol, oklijevao da šutne i taman kada su svi vidjeli šut i loptu iza leđa Romera, Maskerano je uklizao i spasio svoj ​​tim. Nedugo zatim, Čakir je svirao kraj. 

U produžecima je možda malo igra živnula, bilo je bar više polu-prilika. I jedan i drugi trener su izvršili sve izmjene ali i igrači puni svježine su se uklopili u rovove koje su postavili i jedan i drugi tim. 

Žestoko se igralo od početka duela ali Kujt je poslije sudara s Zabaletom onesposobio Argentinca. Nakon intervencije ljekara, odbrambeni Manchester Sitija je nastavio utakmicu. 

U 115. minutu obrukao se Palasio. Dobio je loptu preko odbrane, a Argentinac je pokušao da lobuje glavom Silesena koji je loptu  uhvatio bez problema. Minut kasnije, Maksi Rodriguez je katastrofalno šutirao poslije odličnog prodora i centaršuta Mesija. Bila je to posljednja šansa na meču ...

Holandija - Argentina 0:0, penalima 2:4 

Stadion: Arena de Sao Paulo. Gledalaca: 60.000. Sudac: Čunejt Čakir (Turska) 

Holandija: Silesen, Vlar, De Vrij, Martins Indi (od 46. Janmat), Blind, De Jong (od 62. Klasie), Vijnaldum, Kujt, Sneijder, Roben, Van Persi (od 95. Huntelar). 

Argentina: Romero, Demikelis, Garaj, Zabaleta, Roho, Biljia, Perez (od 82. Palasio), Maskerano, Laveci (od 101. M. Rodriguez), Messi, Higuain (od 82. Aguero).

Jedanesterci: 

Holandija - Argentina 2:4 

Vlar (odbrana Romera) - 0:1 - Messi 

Roben - 1:2 - Garaj 

Snajder (odbrana Romera) - 1:3 - Aguero 

Kujt - 2:4 - Rodriguez

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog