Region

Integracija Balkana strateški važna za Hrvatsku

DUBROVNIK - Hrvatski zvaničnici istakli su večeras na otvaranju "Kroacija foruma" u Dubrovniku da je evropska integracija zapadnog Balkana strateški važna za Hrvatsku, koja želi sigurno i stabilno susjedstvo.

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić istakla je da integraciju jugoistočne Evrope smatra važnom za stabilizaciju ne samo regiona, već i Evrope u cjelini. 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je da je ta tema Hrvatskoj strateški važna i bliska. 

"Viziju ujedinjene i konsolidovane Evrope treba održavati vitalnom, jer je proširenje mnogo više od geografskog pojma", dodao je Josipović, prenose hrvatski mediji. 

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je da je u interesu Hrvatske da njeni susjedi budu članice EU, a posebno BiH, s kojom dijeli najdužu granicu, ali i istoriju, te izrazio žaljenje što je BiH ujedno i najudaljenija od članstva u EU. 

"BiH mora naći svoj evropski put... S obzirom na posebnost i teškoće kroz koje je prolazila, treba joj pomoći i za nju možda pronaći poseban put u EU", rekao je Milanović i dodao da, ako se BiH budu postavljali isti uslovi kao i za Hrvatsku, on ne vidi način da ta zemlja ikada završi pregovore sa EU. 

Italijanski ministar inostranih poslova Federika Mogerini, čija zemlja trenutno predsjedava EU, rekla je da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Albaniji bio odličan način završetka šestomjesečnog grčkog predsjedavanja Unijom. 

Evropski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica rekao je da je politika proširenja donijela sigurnost i stabilnost, da je bila katalizator političkih i društvenih promjena, te da je transformacija vidljiva širom regije. 

Organizator trodnevnog skupa u Dubrovniku je hrvatsko Ministarstvo inostranih i evropskih poslova, a skupu prisustvuju šefovi diplomatija Crne Gore Igor Lukšić, Srbije Ivica Dačić, BiH Zlatko Lagumdžije, Makedonije Nikola Poposki, Slovačke Miroslav Lajčak, Mađarske Tibor Navračič. 

Skupu prisustvuju i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, evropski komesari za proširenje Štefan File i zaštitu potrošača Neven Mimica, te specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. 

Tema prvog dana foruma je "EU integracija zapadnog Balkana: trenutna situacija", a sutra će biti održani paneli "EU integracija zapadnog Balkana: sličnosti i razlike", "Budućnost proširenja EU" i "Evropske vrijednosti pred izazovima". 

U subotu, posljednjeg dana skupa, biće održan okrugli sto o trenutnoj situaciji u procesu evropske integracije zapadnog Balkana. 

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog