Region

Oko 1,7 Slovenaca bira novi parlament

U Sloveniji se danas održavaju prijevremeni izbori na kojima oko 1,7 miliona birača odlučuje o novom sazivu parlamenta.

Više od tri hiljade birališta otvoreno je u 7.00 časova, a građani biraju 90 poslanika u Državnom zboru, 88 na opštim listama i dva u izbornim jedinicama za pripadnike mađarske i italijanske manjine.

Ovo su sedmi parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji i drugi prijevremeni u posljednje tri godine, a stranka koja osvoji najviše mandata prva će imati priliku da sastavi koalicionu vladu. 

Prema predizbornoj prognozi koju je juče objavila agencija "Episcenter", pobijediće Stranka Mire Cerara /SMC/ za koju bi moglo glasati 33,4 odsto birača. 

Grupacija koju vodi taj univerzitetski profesor i pravnik, sin gimnastičkog šampiona Miroslava Cerara, sastavljena je od intelektualaca i profesora, te ljudi koji ističu da žele da "obnove" slovenačku politiku i insistiraju na etičkim vrijednostima i suzbijanju sve izraženije korupcije u različitim područjima. 

Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka /SDS/ Janeza Janše s 21,3 odsto podrške anketiranih. Janša je već nekoliko sedmica u zatvoru, a osuđen na dvogodišnju kaznu zbog korupcionaške afere "Patrija". 

Prema prognozama, na trećem je mjestu Demokratska stranka penzionera /DESUS/ Karla Erjavca s 10,3 odsto glasova. Ta bi stranka mogla da ostvari najveći uspjeh od osnivanja i nađe se u novoj vladajućoj koaliciji. 

Za Socijalne demokrate /SD/ Dejana Židana glasalo bi 9,3 odsto birača. 

Izborna tišina na snazi je do zatvaranja birališta u 19.00 časova. Prve izlazne ankete i projekcije osvojenih mandata u novom parlamentu biće objavljene odmah nakon toga, dok će u večernjim satima biti objavljeni službeni nepotpuni podaci. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog