EU integracije BiH

U Banjaluci seminar Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH (Foto)

Radni seminar u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini koji se održava danas u Banjaluci, predstavlja nastavak napora specijalnog predstavnika EU u BiH, uz podršku Ambasade Norveške u BiH i Centralne banke BiH, za definisanje „Pakta za rast,“ sveobuhvatnog seta prijedloga i aktivnosti koje trebaju preduzeti bh. vlasti kako bi ojačale ekonomski razvoj u državi.

“Očekujemo da ćemo završiti programski dokument kojeg bismo željeli predstaviti vlastima i javnosti naredne sedmice,“ rekao je u svom uvodnom obraćanju zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Renzo Daviddi.

On je dodao da u bh. politici postoji značajan nedostatak rasprave o ekonomskoj politici. 

"To je čudno, kada znamo da građani ove države smatraju da su ekonomska pitanja najrelevantnija za njih."

Ostali glavni govornici na pratećem seminaru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH su ambasadorica Norveške u BiH, Anne Vibeke Lilloem, guverner Centralne banke BiH, Kemal Kozarić i dekan Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci Novak Kondić.

Seminar je okupio predstavnike vlasti, ekonomske stručnjake, predstavnike lokalnih i međunarodnih finansijskih institucija i poslovnih organizacija kao i druge partnere. Također su bili prisutni i vodeći eksperti iz susjednih zemalja koji su podijelili svoja iskustva pri rješavanju sličnih problema. Učesnici su važna ekonomska pitanja razmatrali na tri panela: "Investiranje i poslovanje", "Porezi, doprinosi i državni izdaci" i "Tržišta rada i troškovi poduzetništva".

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog