Vijesti

Iz drugih medija (Politika.rs) Milorad Dodik: Ne bojim se Turske

Ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu, a Aleksandar Vučić po službenoj dužnosti treba da vjeruje

Došao sam u Beograd da upozorim državno rukovodstvo Srbije da postoje napori Turske da se miješa u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini i da se navijački odnosi prema poziciji Bošnjaka ignorišući sve druge interese, prije svega Republike Srpske, ali i svih konstitutivnih naroda, rekao je za „Politiku” predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poslije razgovora sa državnim vrhom povodom sporne izjave turskog premijera Tajipa Erdogana da „ako bi iko na bilo koji način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe 100 miliona Turaka“.

Da li ste pokušali sa saznate da li je istina to što su mediji prenijeli da je Tajip Erdogan rekao?
Nisam ja inspektor ili istražni organ da to utvrdim. On je tu izjavu dao i tek kada sam reagovao na njegovu izjavu i kada sam zatražio da se o tome razgovara u Beogradu, niko nije našto za shodno da o tome polemiše iz Turske. Ja sam siguran da je on to rekao, a ako Erdogan može da zabrani „Tviter”, onda preko jakih obavještajnih službi može da je skine.

Turske ambasade u Srbiji i Bosni i Hercegovini su ipak demantovale ovu izjavu. Koliko ste poslije svega sigurni da je Erdogan to ipak rekao?
Ambasade Turske u regionu različito tumače tu izjavu. Neke su kazale: „Jeste rekao pa šta?” Ja tu izjavu nisam izmislio već sam je pročitao u hrvatskom „Večernjem listu”, a ranije je bila na nekoliko portala i tada sam smatrao da ta priča možda nije tačna. Od novinara iz „Večernjeg lista”, koji je o tome pisao, saznao sam da su oni provjerili tu izjavu u Turskoj i da im je rečeno da je tako rečeno. I pored toga oni su zatražili od turske ambasade u Sarajevu da potvrdi ili demantuju ove navode. Tri dana je ambasada ćutala o tome i nakon toga su potvrdili izjavu. Samo onaj ko daje izjavu može da je demantuje, a ne neko u ime njega.

Stiče se utisak da se bojite Turske?
Mene ne plaši ništa. Ne želim samo da budem naivan i da poslije deset godina saznam da sam 2014. godine bio glup i nisam znao šta se dešava.

Zašto onda potencirate da Turska pravi problem u Bosni i Hercegovini?

Krajnje je vrijeme da imamo na umu ozbiljne namjere Turske da kreira prilike u Bosni i Hercegovini onakve kakve su njima potrebne. Prije svega omalovažavajući i vrijeđajući druge narode, a hrabreći Bošnjake koje niko ne dira. Bošnjaci su relevantan politički faktor i nemoguće je tu tvrdnju Erdogana razumjeti drugačije nego kao nastojanje da se ohrabre Bošnjaci da budu još tvrđi u svojim zahtjevima i da se drugima pošalje poruka da ćute i prihvate šta dolazi iz političkog Sarajeva.

Koje korake očekujete od srpskog rukovodstva?
Ono šta sam očekivao od Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, i Aleksandra Vučića, premijera Srbije, na neki način već se dešava. To je prekid trilaterale koja je bila isključivo u promociji turskih i bošnjačkih interesa u Bosni i Hercegovini. Srbija nije imala ništa od toga. Trilaterala je već prekinuta i ona je bila motivisana time da se promoviše turski i bošnjački interes u Bosni.


Šta je Srbija konkretno imala od te trilaterale? Da li vam je državni vrh u Srbiji precizno rekao da nema ništa od trilaterale?

Nije mi ništa direktno rečeno, ali svi vidite da nema trileterale i da se ti sastanci ne održavaju i vidim ozbiljnu namjeru Srbije da sa tom farsom prekine. Srbija treba da gaji i da ima dobre odnose s Turskom sve dok se ona ne miješa u unutrašnje stvari u ovom regionu.

Da li vas podržava opozicija u Republici Srpskoj u onome što sada radite?
Opozicija nikada ni u čemu ne podržava vlast.Ovo je ipak, krupno pitanje kada se Srbima na neki način navodno prijeti sa 100 miliona Turaka...Ne razumiju oni ništa, pa mi prema tome ne mogu ni dati podršku. Oni se ne bave politikom već tračevima u javnim odnosima. Opozicija u RS je probosanski orijentisana i za to se oni zalažu.

Poslije konferencije za novinare u Beogradu čini se da vi i premijer Vučić nemate isti politički pogled na Bosnu i Hercegovinu?

Ja ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu, a Aleksandar Vučić po službenoj dužnosti treba da vjeruje. Sve ostalo nije važno. 

izvor: politika.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog