Svijet

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika

Zemlje BRIKS napravili svoju razvojnu banku

Lideri pet zemalja BRIKS grupe – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike – potpisali su u utorak ugovor za stvaranje razvojne banke i hitnog rezervnog fonda. Sjedište banke biće u Kini, a jedna od regionalnih ispostava u Africi.

Ugovor su potpisali predsjednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, brazilska predsjednica Dilma Rusef, kineski predsjednik Si Đinping i južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma.

Kapital banke će biti jednako podijeljena među pet zemalja učesnica. Banka će imati sjedište u Šangaju, a prvi predsjednik banke biće iz Indije. U početku, banka će krenuti sa 50 milijardi dolara osnivačkog kapitala.

Hitni rezervni fond imaće 100 milijardi dolara, i služiće za pomoć zemljama da izbjegnu „kratkoročne pritiske likvidnosti, da jača globalnu finansijsku sigurnosnu mrežu i da bude dopuna postojećim međunarodnim aranžmanima“.

BRIKS grupa je kritikovala Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da zemlje u razvoju nemaju adekvatno pravo glasa, što bi Nova razvojna banka (NDB) trebalo da nadomjesti pružanjem pomoći za infrastrukturne projekte.

- Zasnovana na zdravim bankarskim principima, NDB će ojačati saradnju među našim državama doprinijeti naporima multilateralnih i regionalnih finansijskih institucija u procesu globalnog razvoja – piše u saopštenju nastalom nakom sastanka u Fortalezi, gradu na sjeveroistoku Brazila.

Zemlje iz bloka BRIKS protive se jednostranim ekonomskim i političkim mjerama od strane trećih zemalja, ali ne žele konfrontaciju sa Zapadom, izjavio je juče Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je, nakon sastanka lidera zemalja BRIKS, rekao novinarima da se one zalažu za zajednički pristup rješavanju globalnih problema.

SAD su uvele sankcije protiv Rusije, uključujći zamrzavanje sredstava i zabrane viza za zvaničnike i poslovne ljude za koje se smatra da su bliski Putinu, što je reakcija na pripajanje Krima.

Samit BRIKS je u velikoj meri viđen kao mogućnost za Putina da poveća svoju geopolitičku prevlast usred izolacije Zapada zbog krize u Ukrajini.

izvor: Agencije 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog