Vijesti

Dodik uputio pismo članovima Predsjedništva BiH i Lagumdžiji: Pokrenite postupak proglašenja Nikolasa Hila za persona non grata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas pismo članovima Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, Bakiru Izetbegoviću i Željki Komšiću i ministru spoljnih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U njemu Dodik ističe da su oni prema odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum) i Ustava BiH zaduženi za vođenje spoljne politike, u što su uključeni i bilateralni odnosi sa drugim državama i njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH, te da se obraća ovim putem sa zahtjevom da zaštitite instituciju Predsjednika Republike Srpske od neprimjerenih napada i ocjena koji su se intenzivirali u posljednjem periodu.

„Vjerujem da ste upoznati sa izjavama koje je otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Nikolas Hil dao prilikom predavanja na Univerzitetu u Tuzli, kao i sa činjenicom da su te izjave prenesene u svim vodećim medijima u BiH, ali i regionu. U pomenutim izjavama, ali i više puta ranije, Hil je izašao ne samo iz okvira diplomatskog govora i odnosa prema unutrašnjo-političkim temama zemlje domaćina, nego je izašao iz okvira pristojnog govora uopšte“, navodi u svom pismu Dodik.

Ističe i da su eksplicitne ocjene o karakteru nosilaca najviših funkcija vlasti u Republici Srpskoj, krajnje negativni komentari, nedvosmisleno usmjeravanje oštrice takvih komentara prema funkciji predsjednika Republike Srpske koju obavlja prešli granice u kojima su se mogle tolerisati.

"Pogotovo imajući u vidu da je savršeno jasno da se te poruke šalju uoči predizborne kampanje sa očitim ciljem nanošenja štete političkim subjektima na vlasti u Republici Srpskoj, a u korist opozicije. Uvažavajući pravo Hila na sopstveni stav i mišljenje, a pogotovo uvažavajući snagu i ugled SAD koje on, nažalost, predstavlja u BiH, smatram da je krajnje vrijeme da kao ovlašteni organi preduzmete mjere koje Vam stoje na raspolaganju i stavite tačku na takvu vrstu javnog diskursa koje su pojedine diplomate, a pogotovo Hil, zauzele“, navedeno je.

Dodik traži od članova Predsjedništva i Lagumdžije da shodno zakonom i međunarodnim ugovorima definisanim procedurama pokrenu postupak proglašenja Nikolasa Hila za persona non grata u BiH, čime bi se, kako piše, obezbijedilo njegov što brži odlazak.

„Time ćete zaštititi instituciju Predsjednika Republike Srpske, ali i ukupni dignitet svih institucija u BiH predviđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom. U suprotnom, biće jasno potvrđeno da BiH predstavlja de facto protektorat stranih sila, i da nema mogućnost da obezbijedi zaštitu svojih građana i institucija od neprimjerenog miješanja i napada stranih diplomata u BiH. Shodno vašem daljem postupanju u ovom slučaju javnost će steći priliku da se uvjeri u karakter BiH i njenih institucija, a institucije Republike Srpske opredijeliće svoje dalje korake, navodi se u pismu predsjednika Republike Srpske“, zaključuje u upućenom pismu predsjednik Republike Srpke, Milorad Dodik.

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog