Svijet

MMF pogriješio u Grčkoj

Vlada u Atini „trči ljetni maraton“ kako bi obezbijedila milijardu evra koje potražuju povjerioci

Međunarodni monetarni fond (MMF) priznao je još jednu grešku iz serije neadekvatnih mjera nametnutih  Grčkoj u procesu izvlačenja iz krize. U posljednjem izvještaju MMF priznaje da su drastične mjere štednje i smanjenje primanja bili kontraproduktivni i rezultirali „tragičnim socijalnim implikacijama”.

U izvještaju pod nazivom „Adaptacija u Evrozoni zemalja sa deficitom”, na koji se poziva internet izdanje „News.gr”, kaže se da oštre fiskalne mjere, kresanje budžeta i smanjenje plata i penzija i do 50 posto na koje su međunarodni povjerioci primorali grčku vladu nisu dali očekivane rezultate i da su doveli do pada produktivnosti. Eksperti MMF-a, tako, priznaju još jednu u seriji grešaka učinjenih prema Atini pravdajući se činjenicom da su njihova očekivanja kada je riječ o privrednom rastu bila previše optimistička, da model primjenjivan prema drugim zemljama i kada je riječ o smanjenju broja zaposlenih u „grčkom slučaju” nije dao očekivane rezultate nego je otvorio niz novih problema.

Međutim, od ovih priznanja Samarasovoj vladi neće biti lakše jer povjerioci ne mjenjaju postavljene uslove za dobijanje zaostale tranše kredita od milijardu evra. Kako pišu ovdašnji mediji, vlada „trči ljetni maraton” u pokušaju da do septembra i povratka inspektora „trojke“ međunarodnih povjerilaca ispuni sve zadatke.

Jedan od njih je otpuštanje 6.500 državnih službenika, na čemu insistira ministar za administrativne reforme, ali se s tim ne slažu svi ministri u vladi, a još manje opozicija. Međutim, uz podršku premijera Antonisa Samarasa, ministar Micotakis je i pored novih demonstracija na ulicama Atine namjeran da posao dovede do kraja.

„Vlada nema vremena da odustaje i preduzima korake koji bi nas vraćali nazad. Povjerioci nam to neće tolerisati i usvojene odluke se moraju sprovesti“, izjavio je Micotakis TV Skaj.

„Trojka” se radi provjere stanja vraća u Atinu 15. septembra i očekuje da do tada vlada sprovede dalje smanjenje penzija, poreske izmjene, dalju liberalizaciju profesija, privatizaciju elektrodistribucije... Upravo ovo pitanje izaziva tenziju, ali i nesuglasice u koalicionoj vladi. Opozicija vrši pritisak i prijeti da će zaposlene u elektrodistribuciji, koju vlada namjerava da privatizuje prodajom 30 odsto akcija, mobilisati na štrajk koji će u jeku turističke sezone paralisati zemlju. Opoziciona Siriza poziva na referendum o ovom problemu koji će donijeti novi talas otpuštanja.

Olakšanje za Atinu je pozitivan stav EU oko daljih kineskih investicija u kargo terminale u luci Pirej gdje je kompanija „Kosko” prisutna već nekoliko godina. Na osnovu preliminarnog sporazuma sa kineskom firmom, predviđene su investicije od 230 miliona evra i povećanje kargo kapaciteta na čak šest miliona kontejnera, sa čime se EU složila. To znači i otvaranje preko hiljadu novih radnih mjesta, ali i moguće „zeleno svjetlo” za mnoge od 19 grčko-kineskih sporazuma potpisanih prilikom nedavne posjete kineskog premijera.

Premijer Samaras smatra da je Grčka stala na noge i da joj neće biti potrebni dodatni krediti, dok većina ekonomista ima drugačije mišljenje i uvjerena je da bez njih neće moći da prebrodi ovu godinu.

U međuvremenu, iz Ministarstva odbrane stižu informacije da su u pripremi ugovori za kupovinu modernog naoružanja u vrijednosti od milijardu evra. U planu je modernizacija 36 raketnih sistema M-270 i transport američkih oklopnih vozila „Oshkosh NEMTT” koje Grčka dobija na poklon. Znatna sredstva biće odvojena za modernizaciju četiri fregate, patrolne avione R-38V „orion”, dopunsku opremu za tenkove „leopard”, modernizaciju helikoptera S-70V...

Izvor: Politika.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog