Vijesti

Istanbulska konvencija od 1. avgusta na snazi u BiH

Konvencija Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici, poznatija kao Istanbulska konvencija, 1. augusta stupiće na snagu u Bosni i Hercegovini.

BiH je jedna od 11 evropskih država koje su ratifikovale Konvenciju, među kojima se nalaze još Albanija, Andora, Austrija, Danska, Italija, Crna Gora, Srbija, Španija i Turska.

Konvenciju su ratifikovale i Francuska i Švedska, ali u tim zemljama na snagu će stupiti 1. novembra, prenosi agencija Fena.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz pojasnila je da je Kovencija je prvi međunarodni pravno-obavezujući instrument otvoren za sve zemlje svijeta, koji pruža sveobuhvatan set mjera za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a predviđa i kaznu za počinioca.

Naglasila je da se kršenje prava i nasilje nad ženama, nažalost, dešava svakodnevno svugdje u svijetu, zbog čega se u posljednjim godinama posebna pažnja posvećuje tom problemu.

Dervoz je dodala da je ovo jedan od rijetkih primjera kada je BiH pokazala odlučnost da uz koordinaciju vladinih institucija i saradnju nevladinih organizacija prihvati međunarodni dokument od značaja.

Konvencija prepoznaje nasilje nad ženama kao kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije žena, a prekršaje kao što su praćenje, prisilan brak, sakaćenje ženskih genitalija, prisilan pobačaj i prisilnu sterilizaciju kao krivično djelo.

Konvencija, koju je Savjet Evrope usvojio 7. aprila 2011. godine i otvorio za potpisivanje 11. maja iste godine, takođe predviđa da tradicija ili tzv. čast ne mogu biti opravdanje za nasilje nad ženama.

Izvor: Tanjug
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog