Sport

Kakvi heroji: Srbija se sa "-4" vratila protiv Crnogoraca za finale prvenstva Evrope!

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Mađarskoj pobjedom nad Crnom Gorom 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0).

Ekipa Dejana Savića od početka meča bila je u zasotatku, ali je uspjela da se vrati i na kraju ostvari veliki trijumf.

Crna Gora je mnogo bolje počela duel, imala je u nekoliko navrata četiri gola prednosti, a presudna je bila odluka Savića da prvog golmana Gojka Pijetlovića zamijeni Branislavom Mitrovićem koji nije primio nijedan gol.

Srbija je posljednju dionicu dobilalj sa 3-0, a konačan rezultat je ujedno i jedino vođstvo Srbije na ovoj utakmici. Stefan Mitrović postigao je tri, Miloš Ćuk i Filip Filipović po dva, a Gocić, Nikić i Aleksić po jedan gol. Na drugoj strani, tri je postigao Јanović, a po dva braća Brguljan.

Rival Srbije u finalu koje se igra u nedjelju biće domaćin Mađarska. Mađari su prethodno pobijedili Italiju sa 8:7.

Tok meča:

Duel je počeo veoma borbeno, kao što se i očekivalo, a Srbija je u prva dva minuta preko Mandića i Pijetlovića propustila dvije velike šanse za vođstvo.

Kazna je stigla u sljedećem napadu, Brguljan je pogodio uz ogromnu nepažnju srpskog golmana. Gojko Pijetlović je izuzetno loše počeo, pa su Crnogorci brzo stigli do 2:0. Јanović je pogodio u situaciji sa igračem više.

Srbija je zatim smanjila u sljedećem napadu. Gocić je pogodio uz stativu i uz pomoć golmana Crne Gore. Loše je igrala Srbija u odbrani na startu, pa je Јanović u petom minute pogodio za 3:1 poslije nepažnje Gocića.

Već krajem prve deonice Savić je morao da traži tajm-aut. Brguljan je pogodio za 4:1 iz kontre. Uz slabu igru u odbrani srpski tim nije imao ni sreće, pošto je tri puta u prvih šest minuta pogodio okvir gola protivnika. Brguljan je 90 skeundi prije kraja pogodio za 5:1. Srbija je 50 sekundi prije kraja prve dionice smanjila golom Filipovića, ali tek nakon što je Crna Gora dobila dva isključenja.

Pet sekundi pred kraj prve dionice Mitrović je vratio nadu - 5:3. Početkom druge dionice nastavili su se problemi  tima Srbije. Brguljan je pogodio za 6:3, a nakon toga i Ivović za 7:3. Srbija je zaigrala nešto bolje u odbrani, ali je napad bio veoma slab.

Uspjela je Srbija da preko Mitrovića smanji na 7:4, a peterac za 7:5 nije iskoristio Filipović, te imala nekoliko prilika u finišu prvog dijela da priđe na minus dva, ali Radić je dobro branio pa je Crna Gora imala 7:4 poslije 16 minuta.

Mlađan Јanović je na startu drugog dijela povećao na 8:4, a Crna Gora je bez većih problema uspjevala da sačuva prednost. Prlainović je ukrao loptu i asistirao Mitroviću za 8:5, ali je Srbija ponovo propustila nekoliko šansi da se dodatno približi rivalu. Ipak, Milan Aleksić je uspio da iskoristi dobru asistenciju Ćuka i pogodi za 8:6 na tri i po minuta prije kraja treće dionice.

Djelovali su i Crnogorci nervozno u tim trenucima, a Filipović je dva minuta kasnije pogodio za 8:7 poslije sjajnog dodavanja Prlainovića. Imao je srpski tim i napad sa igračem više za 8:8, ali nije ga iskoristio, pa je Nikola Јanović iz nevjerovatne pozicije šraubom sa sedam metara pogodio za 9:7.

Mitrović je na startu posljednje dionice pogodio za 9:8, a priliku za izjednačenje propustio je Prlainović koji je pogodio stativu. Ipak, Srbija je igrala kao u transu u tim trenucima. Veoma borbena igra donijela je i rezultat - Ćuk je fantastičnim golom izjednačio, a Nikić je nešto kasnije donio i prvo vođstvo - 10:9.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog