Vijesti

Kneževo: Republika im „uvela sankcije“

Uvedena prinudna naplata poreskih obaveza u siromašnoj opštini Kneževo. Žalili se ministarstvu finansija

Strepimo svaki dan da će nam biti prekinut telefonski saobraćaj jer smo onemogućeni da platimo obaveze po prispjelim računima. Ovo je samo nastavak agonije i nikada javno uvedenih sankcija republičkih vlasti prema opštinskoj administraciji u Kneževu.

Ovim riječima, aktuelnu situaciju u ovom podvlašićkom mjestu od oko 10.000 stanovnika pojašnjava za naš list Boris Raljić, zamjenik načelnika SO Kneževo.

Sredinom jula iz SO Kneževo upućena je žalba Ministarstvu finansija na rješenje Poreske uprave RS o prinudnoj naplati nešto više od 290.000 konvertibilnih maraka. Radi se o poreskim dugovima i doprinosima na plate radnika administracije za period mart - novembar prije dvije godine. U Kneževu su ubjeđeni da je rješenje o blokadi računa apsurdno.

Prilikom promopredaje dužnosti između dotadašnjeg i novoizabranog rukovodstva opštine Kneževo, u novembru 2012. godine, zatečen je dospjeli dug prema dobavljačima, fondovima i Poreskoj upravi RS veći od 2,7 miliona maraka. Od toga se na PU RS odnosilo 252.876 KM, konstatovano je u žalbi Bore Škeljića, načelnika opštine Kneževo koje je adresirano na Ministarstvo finansija RS.

On je dalje naveo da je sredinom septembra prošle godine SO Kneževu dozvoljena mogućnost izmirenja obaveza putem rata, što su u ovoj siromašnoj opštini i učinili. Međutim, rate su plaćene samo za tri preostala mjeseca za prošlu godinu. Do obustave plaćanja poreskih obaveza došlo je početkom ove godine iz jednostavnog razloga: promenjena je odbornička struktura, pa većina nije (iz)glasala budžet za ovu godinu.

Bez budžetske stavke došlo je do potpunog poremećaja u poslovanju opštinske administracije. Tako im nije uplaćen planirani prihod od preraspodjele PDV-a od oko 120.000 KM, a Šumsko gazdinstvo Čemernica je blokiralo plaćanje više od 220.000 maraka na iskorišćavanje šuma. U Kneževu, takođe, nisu inkasirali nijednu marku od koncesione naknade mini-hidroelektrane koja je instalirana na rečici Ugar, a planirali su da će po tom osnovu dobiti bar 50.000 KM.

Prepiske najodgovornijih u Kneževu sa republičkim organima ovog ljeta su bile intenzivne, ali do sada nisu iznjedrile rješenje kojim bi obje strane bile zadovoljne. Agonija je samo produžena.

Samo prođu

Da se prvi ljudi opštine Kneževo, pa i cijela administracija nalaze pod tihim sankcijama republičkih i državnih funkcionera iz Banjaluke Boris Raljić, zamjenik načelnika, vidi u još jednom segmentu:

Svjedoci smo da sveke sedmice bar jednom kroz Kneževo proputuju političari koji obavljaju visoke funkcije u Sarajevu. I nikada i niko od njih nije našao bar malo vremena da posjeti opštinu.

Izvor: Večernje novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog