Intervju

Bosić: SNSD prodaje našu budućnost

Građani Republike Srpske su dovoljno pametni da prepoznaju ciničnu politiku aktuelne vlasti.

Ona pravi iste greške koje su još neke zemlje bacile na koljena - prodaje budućnost radi kratkoročnih ciljeva u pokušaju da se zadrži na vlasti i izbjegne neophodne reforme, rekao je u intervju Oslobođenju predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Iza nas je proces utvrđivanja stranačkih listi i kandidata za dvije pojedinačne funkcije- člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske na oktobarskim izborima. Koji su Vas razlozi opredijelili da kao kandidat Saveza za promjene ne idete u izbornu trku za neku od te dvije pozicije?

-Ja sam trebao biti kandidat za Predsjedništvo BiH, ali smo to mjesto prepustili radi zajedničkog nastupa opozicije na predstojećim izborima. Ognjen Tadić je odličan kandidat za predsjednika RS i ubjeđen sam da će i on i Mladen Ivanić kao zajednički kandidati Saveza za promjene pobjediti u oktobru.

U vezi s tim neminovno je da se osvrnemo i na istrajnost predsjednika SNS-a Jovana Mitrovića u osporavanju kandidature Mladena Ivanića za člana državnog Predsjedništva. Vaš komentar?

-Ja ne znam tačno motive zbog kojih se Jovan Hadži Mitrović odlučio da na ovakav način osporava kandidaturu Mladena Ivanića, ali iza te kandidature bezrezervno stoji ostalih sedam stranaka članica Saveza za promjene. Ja nikom ne sporim da ima svoje mišljenje ko je kakav kandidat, nisam ni mislio da svi imamo isto mišljenje, ali to bi trebala biti stvar kompromisa radi zajedničkog nastupa. U svakom slučaju kandidatura Ivanića je predata, u CIK-u usvojena u skladu sa zakonom i ta stvar je završena.

Iako će predizborna kampanja zvanično krenuti 12. septembra evidentno je da borba stranaka za naklonost birača uveliko traje. Kako komentarišete činjenicu da vladajuća koalicija u RS-u koristi sva javna sredstva u svrhu vlastite promocije?

-To me lično ne čudi, ali su svi one koji i dalje vjeruju u SNSD očigledno izgubili kompas. Žalosno je što su u proteklih osam godina totalno demolirane sve institucije koje bi trebale da se brinu o trošenju javnog novca. Mi ćemo donijeti zakone i osposobiti institucije koje treba da se staraju, da se ubuduće ne zloupotrebljava novac građana. Takva politika treba da ostane i nadalje, bez obzira koje stranke su na vlasti.

Ekonomsko - socijalna situacija u Republici Srpskoj pogoršava se iz mjeseca u mjesec. Tekuća budžetska likvidnost se održava stalnim kreditnim zaduženjima. Kako će SDS tokom kampanje odgovoriti na pokušaj vlasti u RS da na taj način očuva socijalni mir i „kupi“ birače?

- Vjerujem da su građani RS dovoljno pametni da prepoznaju ciničnu politiku aktuelne vlasti. Ona pravi iste greške koje su još neke zemlje bacile na koljena - prodaje budućnost radi kratkoročnih ciljeva, u pokušaju da se zadrži na vlasti i izbjegne neophodne reforme.

Za dva i po mjeseca građani će se opredjeljivati između budućnosti i ekonomskog kolapsa. Prvo što ćemo uraditi da bismo izbjegli kolaps je donošenje fer sistema oporezivanja, koji neće biti obojen političkim interesima. Sredstva koja se prikupe moraju se usmjeriti prema investicijama u privredu, poljoprivredu i u otvaranje fabrika i da na taj način ponovo oživimo privredu koja je ovdje skoro umrla. Vlada mora početi da štedi i da reže nepotrebne troškove i trošenje na nepotreban luksuz, kao što je, na primjer, korištenje službenih automobila na sadašnji način. Ovakve i slične mjere bi preusmjerile novac prema budžetu.

Slažete li se s ocjenama analitičara da RS-u trebaju ne samo personalne nego i suštinske, strukturalne promjene kako bi se iskoračilo iz postojećeg stanja?

- Da, u potpunosti se slažem. Moramo početi gledati u budućnost i krenuti tim pravcem. Trebaju nam zakon i red da bi mogli da se ponudimo investitorima. To, takođe, treba da omogući iste šanse za uspjeh koje ne smiju zavisiiti od stranačke pripadnosti. To je jedini način da se popravi životni standard i zaposle ljudi. Naš cilj je da se stvori ekonomija koja se razvija i koja se oslanja na proizvodnju, a ne propala privreda koja se bazira na protekcionizmu i korupciji.

Otvaranje, po ko zna koji put, priče o samostalnosti Republike Srpske, dizanje nacionalnih tenzija, optužbe na račun opozicije da je probosanski orjentisana i da radi protiv interesa RS-a, temelji su na kojima aktuelni predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik pokušava ponovo pridobiti građane da glasaju za njega i partiju koju vodi. Vjerujete li da takve priče imaju i dalje prolaz kod birača?

- Vjerujem da građani RS znaju da smo svi spremni da branimo interese RS. U tom smislu nema razlika između opozicije i vlasti. Ono što Dodik ne uspjeva da razumije je da je jaka ekonomija stub opstanka RS. Bez jake privrede ne možemo otvoriti nova radna mjesta, poboljšati životni standard i omogućiti budućnost našoj djeci. Mi ćemo se u ovoj kampanji usmjeriti na program oživljavanja privrede i tu je glavna razlika između nas i SNSD-a.

Više puta ste kazali da jedina opasnost za RS postoji od aktuelne vlasti. Ostajete li kod tih navoda?

- Da. Zato što vlast ne uspjeva da otvori nova radna mjesta, nema uspjeha u borbi protiv korupcije i ne uspjeva da pruži nadu mladim ljudima. Takva vlast ne radi u interesu svog naroda. Na ovaj način je ugoržen naš način života i opstanak ovdje. Vidite da mladi ljudi ne vide ovdje perspektivu. Naravno, osim onih kojima su roditelji visoki funkcioneri vladajućih stranaka. Svim mladim ljudima se mora omogućiti ista šansa. Na taj način se obezbjeđuje i sigurna budućnost Republike Srpske.

Evidentno je da se životu na veresiju kad - tad mora stati u kraj. Koji su to prioriteti na kojima treba raditi nakon oktobra?

- Moramo se u oblasti ekonomije otvoriti, okrenuti svijetu i dovesti više investitora. Moramo se obračunati sa korupcijom i onemogućiti situaciju da većinom naših prirodnih bogatstava i ekonomskim potencijalom upravlja dvadesetak porodica umjesto da plodove uživa većina građana. Samo pokretanjem privrede možemo stvoriti uslove da se isčupamo iz dužničkog ropstva u koje srljamo. To su promjene o kojima govorimo.

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog