Vijesti

Za angažman vojske traže još 800.000 KM

Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine potrebno je još 800.000 KM iz rezerve državnog budžeta za pokrivanje troškova angažmana Oružanih snaga (OS) BiH u pružanju pomoći na poplavljenim područjima.

U Ministarstvu odbrane tvrde da im je ovaj novac neophodan zbog podmirivanja troškova goriva, nabavke hrane i materijala za čišćenje te za održavanje vozila.

Vijeće ministara ovaj zahtjev nije odobrilo jer je još u obradi u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Budući da je dio traženog novca namijenjen i za ishranu civila, koji su nakon majskih poplava zbrinuti u kasarnama OS, ministar odbrane Zekerijah Osmić obećava da stanovnici ovih privremenih kolektivnih centara neće biti ugroženi i da neće biti izbačeni na ulicu.

"Mada je Predsjedništvo BiH povuklo svoju odluku o upotrebi OS radi pružanja pomoći civilnom stanovništvu na poplavljenim područjima, mi moramo završiti započeti posao i pripadnici OS su još na terenu", kazao je Osmić.

Dodao je da sve ove vanredne aktivnosti, koje nisu mogle biti planirane u budžetu, stvaraju dodatne troškove Ministarstvu odbrane, čiji je ovogodišnji budžet 282,8 miliona KM.

"U tim troškovima je osiguravanje smještaja i ishrane porodica koje su zbog poplava iseljene i zbrinute u objektima Oružanih snaga, a mnoge se još nalaze u našim objektima. Ako ne dobijemo novac iz budžetske rezerve, vlastitim sredstavima ćemo pokriti troškove i te ljude sigurno nećemo istjerati", ustvrdio je Osmić.

On je ubijeđen da će im Ministarstvo finansija i trezora, odnosno Vijeće ministara, odobriti traženih još 800.000 iz budžetske rezerve nakon što im je krajem maja odobreno 380.000 maraka iz rezerve zbog angažmana helikoptera koji su pružali pomoć stanovnicima na poplavljenim dijelovima BiH.

Iz Ureda za informisanje Ministarstva odbrane rečeno nam je da su u objektima OS BiH trenutno smještene 64 osobe s poplavama i klizištima pogođenih područja - 40 ih je u kasarni "Zenica", a 24 u kasarni "Dubrave" u Tuzli.

"Pripadnici OS BiH su i dalje angažirani na pružanju pomoći stanovništvu ugroženom u poplavama, trenutno u Zavidovićima, Derventi, Orašju, Bratuncu, Brodu i Olovu", kaže Uma Sinanović, šef Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Precizirala je da su OS BiH angažovane na saniranju putnih komunikacija i klizišta, čišćenju i regulaciji riječnih korita, te pripremi i postavljanju pontonskih mostova.

Ukoliko bi Vijeće ministara odobrilo sve dosad dobijene zahtjeve za novcem iz tekuće rezerve ovogodišnjeg državnog budžeta, skupa sa zahtjevom Ministarstva odbrane za ovih 800.000 KM, probilo bi limit za oko 132.000 KM.

Ova procjena navedena je u informaciji o stanju tekuće rezerve, koju je Vijeće ministara usvojilo na zadnjoj sjednici.

Tekuća rezerva ovogodišnjeg budžeta je oko 3,8 miliona KM, a značajan njen dio već je "potrošen" zbog ranijeg izdvajanja ministarstvim odbrane i sigurnosti BiH zbog vanrednih aktivnosti uzrokovanih poplavama, za nova zapošljavanja u nekoliko institucija, ali i za neplanirani trošak za zakup prostorija u kojima su smještene institucije BiH.

Namjena traženih 800.000 KM

407.000 KM - izdaci za gorivo

265.000 KM - nabavka hrane i materijala za čišćenje

128.000 KM - izdaci za održavanje vozila

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog