Intervju

Video konkurs za Fejsbuk korisnike „Šta BiH može donijeti EU“

Direkcija za evropske integracije pokrenula je video konkurs na Fejsbuku s ciljem promocije BiH u procesu evropskih integracija. Direkcija je prva je državna institucija koja je Fejsbuk kanal iskoristila na ovaj način, a konkurs je podržala Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GiZ)

Jesenka Hadžajlija, šefica Grupe za promociju Direkcije za evropske integracije razgovarala je za Frontal o načinima na koje DEI informiše javno mnijenje u BiH o integraciji u EU i dala nam više informacija o video konkursu koji je pokrenula na Fejsbuku.

Koja su pravila video konkursa?

Nagradni konkurs „Šta BiH može donijeti u EU“ trajaće do 18.8.2014. godine a mogu učestvovati svi građani  BiH, stariji od 13 godina, koji pripreme video prilog a trajanja od 30 do 60 sekundi i pošalju ga putem aplikacije na FB stranici Direkcije za evropske integracije. Video može biti snimljen kamerom, telefonom, tabletom – bilo kojim uređajem koji  omogućava snimanje.  Sve što je potrebno je malo volje, ideja i 30 do 60 sekundi vremena za pripremu snimka o temi koju smo odabrali. 
 
Otkud ideja da se jedna državna institucija otvori prema javnosti baš na društvenim mrežama? Mi jesmo navikli da se političari promovišu na Fejsbuku, generalno, na sve načine, ali da institucija ozbiljno pristupi onlajn komunikaciji baš i nismo.

Istraživanje koje je DEI provela u prvom kvartalu ove godine, pokazalo je  da građanima  Bosne i Hercegovine nedostaje informacija u vezi sa izazovima  i aktuelnoj fazi integracije u EU, ali i uopšte, prilikama za BiH kada postane članica EU. S obzirom na ovakve rezultate, DEI je, uz podršku Programa jačanja javnih institucija u BiH njemačke organizacije GIZ, osmislila i provodi projekat čiji je cilj da poveća razumijevanje procesa evropskih integracija u najširoj javnosti, kao i da ponudi važne informacije o tome šta integracije u EU podrazumijeva, na jednostavan i pristupačan način. Cilj je i priprema građana BiH na promjene koje će integracija i to korištenjem kanala komunikacije na internetu. Dakle, ne bavimo se samo Fejsbukom, nego nam je cilj da i našu web stranicu unaprijedimo i da sadržaje  prilagodimo svima koji tamo traže i očekuju korisne informacije.
 
Šta su ciljevi Direkcije kad govorimo i o video konkursu i o ovom projektu?  
 
Građanima BiH želimo ponuditi prijemčivije informacije o tome  šta podrazumijeva integracija u EUi ohrabriti ih da aktivnije učestvuju u ovom procesu. Treba imati u vidu da on podrazumijeva i usvajanje nekih normi i pravila ponašanja na koje nismo navikli i koji, kao i svaka promjena, mogu izazvati otpor. Istovremeno, , važno je da govorimo o tome da i mi kao država možemo dosta ponuditi. Facebook video konkurs koji smo pokrenuli je, vjerujemo, pravi način da se približimo našoj javnosti i da, zajedno ponudimo  prikaz onoga čime će BiH uvećati vrijednosti EU.
Želja nam je da pokrenemo mlade ljude da iskažu kreativnost, dobre ideje i volju da učestvuju u ovakvim konkursima.
 
Još nešto o nagradama i odabiru najboljih u konkursu?

„Šta BiH može donijeti u EU“ će izdvojiti tri učesnika konkursa. Video snimke će ocjenjivati tročlani žiri, te će imena dobitnika biti objavljena početkom septembra na Fejsbuk stranici DEI, gdje su dostupni i detalji o nagradnoj igri – pravilnik i aplikacija pomoću koje se može dostaviti video.
Glavna nagrada je Apple iPad Air, dok su nagrade za drugo i treće mjesto Samsung Galaxy Tab3.
 
autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog