Svijet

Putin zabranio uvoz poljoprivrednih proizvoda

Ruska vlada usvojila je danas odluku o jednogodišnjoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške, izjavio je premijer Dmitrij Medvedev.

Ovom odlukom vlada je ispunila jučerašnji ukaz predsjednika Vladimira Putina o potrebi usvajanja specijalnih ekonomskih mjera radi zaštite ruskih nacionalnih interesa, prenio je Itar-tas. 

Dokumentom su uvedene jednogodišnje restrikcije uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su podržale antiruske sankcije. 

Ovom mjerom obuhvaćeni su voće, povrće, meso, riba, mlijeko i mlječni proizvodi. Zabrana poljoprivrednog uvoza u Rusiju ne odnosi se na Japan, saopštila je vlada. 

Medvedev je rekao da je vlada spremna da preispita mjeru zabrane uvoza ukoliko se situacija promijeni. 

"U sankcijama nema ničeg dobrog i nije bilo lako donijeti ovu odluku, ali morali smo to da uradimo", rekao je ruski premijer na sjednici vlade. 

Medvedev je rekao da Rusija razmatra i uvođenje zabrane tranzitnih letova prema azijsko-pacifičkom regionu za aviokompanije iz EU i SAD. 

On je dodao da konačna odluka o ovom pitanju nije donesena, ali da je Moskva odlučila da zabrani tranzitne letove ukrajinskih avioprevoznika preko ruske teritorije. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog