Region

Čepurin: Srbija bi sama sebi pucala u nogu ako uvede sankcije Rusiji

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da bi u Srbiji samo "političar samoubica" mogao da donese odluku da uvede sankcije Rusiji.

Čepurin je naglasio da bi Srbija na taj način sama sebi pucala u nogu i od toga imala ogromnu štetu, te podsjetio da je premijer Aleksandar Vučić nedavno u Moskvi tražio dodatne pogodnosti za Srbiju u projektu "Južni tok".

"To je najveća investicija u Srbiji u iznosu od 2,1 milijarde evra. Nadamo se da neće glupost i mržnja prema Rusiji ili Srbiji ugroziti ono što možete da dobijete", rekao je Čepurin za "Večernje novosti".

On je dodao da je ovaj projekat, u svjetlu ukrajinskih događaja, aktuelniji nego ikad, te da će ruski gas "u ovom ili onom obliku ipak stići na jug Evrope".

Čepurin je naglasio da Kremlj razumije specifičnu poziciju Srbije i politiku Vlade da se priključi EU kao i da cijeni izbalansiran stav Beograda o pitanju dešavanja u Ukrajini, gdje je sada glavna stvar da se spriječi masovno stradanje civila.

On je istakao da se nada da će Srbija davati konstruktivan doprinos rješavanju sukoba Kijeva i Donjecka i da će podržati miroljubive političke odluke.

"Pitanje Ukrajine neće biti riješeno sankcijama već samo sprečavanjem nasilja i konflikata. Nadamo se da Srbija neće zauzimati strane i da će davati konstruktivan doprinos rješavanju sukoba", rekao je Čepurin.

On je podsjetio da je mjere protiv Rusije do sada uvelo samo 30 od 193 članice UN i da većina susjeda Srbije to nije učinila, a da su one koje su to uradili, postale svjesne posljedica tek kada su vidjele ruske kontrasankcije.

Govoreći o poziciji Moskve u odnosu na Krim i mogućnosti da Rusija, slijedeći svoje interese prizna samoproglašeno Kosovo, Čepurin je rekao da je riječ o različitim slučajevima i da će Moskva nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije.

"Željeli bi da i oni, koji sada zahtjevaju od Srbije da prizna integritet Ukrajine sa Krimom, prvo priznaju integritet Srbije sa Kosovom", poručio je Čepurin.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog