Zanimljivosti

Neke kompanije plaćaju radnicima korištenje odmora

Dok nekim radnicima ne treba podsticaj da pauziraju od posla, statistike pokazuju da su zaposleni ti koji imaju problema ukoliko žele da iskoriste svoje odmore.

Prema Glassdoor.com., 75 posto zaposlenih nisu iskoristili sav svoj odmor u 2013. Neuzimanje pauze može dovesti do umora, “pregorjevanja”, srčanih problema i sveukupno smanjene produktivnosti.

Prema Wall Street Journal-u,  takvi “nonstop” radnici čine da se njihove kolege koji uzimaju svoj godišnji  odmor osjećaju krivima.

I dok većina firmi gleda  kroz prste radoholičarima, ili ih hvale, ispada da zapravo oni koji imaju problema s odvajanjem od svog posla, mogu  uzrokovati probleme za cijelu firmu, piše časopis.

Kako se firme trebaju boriti protiv tih non-stop radnika?

Platiti ih više za uzimanje godišnjeg odmora.

Evernote- softverska firma  sa sjedištem u Redwood Cityju u Kaliforniji, ima politiku neograničenog plaćenog odmora, što može postati zbunjujuće.

Boreći se  protiv ideje  da firma želi da njeni  radnici budu  u zgradi 365 dana u godini, Libin, izvršni direktor firme je započeo program u kojem su zaposleni primili 1000 $ ako odu na odmor sedam  dana. Novčani dodatak dobija samo radnik koji iskoristi puni odmor.

Druga softverska firma, FullContact, pokrenula je program  2012,  koja nudi svakom zaposlenom 7500 $ godišnje za korištenje godišnjeg  odmora. Journal  je izvjestio da su nakon ponuđenog novca, zaposleni počeli koristiti minimum 7-9 dana odmora.

Ostale firme su počele da  nalažu zaposlenim da koriste svoje vrijeme odmora. Kako se to provodi, ostaje nejasno.

Iako je poznato da uzimanje slobodnog vremena poboljšava ukupno zdravstveno stanje, istraživanja pokazuju sljedeće..

Oxford Economics je izvšio istraživanja na  971 radniku i otkrili su da 13 % menadžera vjerojatno nikad neće dati unaprijeđenje  zaposlenom  koji je koristio sav godišnji odmor.

DIW- Ekonomski Bilten objavio je njemačku studiju u 2012. godini, gdje je naznačeno da je zaposleni koji je uzeo manje slobodnih dana zaradio gotovo tri posto više od onih koji su koristili svo vrijeme odmora.

izvor: Foxnews

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog