Zanimljivosti

Top 10: Najbolje "city - break" destinacije u Evropi

Na osnovu posljednjeg istraživanja “City Cost Barometer”, sprovedenog u avgustu ove godine, Budimpešta se našla na vrhu liste najboljih “city-break” destinacija.

Riječ je o zanimljivim gradskim destinacijama koje su lako dostupne, kada je prevoz u pitanju i pristupačne kada je riječ o cijenama, pa su stoga veoma popularne za kraće obilaske. 

Tako je mađarska prestolnica na vrhu liste kao najjeftinija “city-break” destinacija kada su u pitanju smještaj, gradski prevoz i obilasci, piće i hrana, prenosi Daily Telegraph. 

Lisabon se najbolje kotira u evrozoni, cijena obroka sa pićem najpristupačnija je u Pragu, dok je razgledanje grada najjeftinije u Rigi i Viljnusu. Kada je riječ o jeftinoj kulturnoj ponudi grada, Kopenhagen se izdvojio zbog brojnih muzeja i galerija sa besplatnim ulazom, a slična situacija po tom pitanju je i u Dablinu. 

Istraživanje “City Cost Barometer” zasniva se na rangiranju evropskih gradova u 12 turističkih kategorija kao što su smještaj u hotelu za dvije noći, obrok sa vinom za dvoje, obilazak grada, prenosi B92… 

Kako je istraživanje provedeno od britanske Pošte, tako su i izabrane destinacije veoma pristupačne turistima iz Zapadne Evrope. Primjetan je i pad cijena, pa je prosječnom turisti, prema ovom istraživanju, za vikend u posljednjoj destinaciji (Brisel) sa liste u avgustu bilo potrebno desetak dolara manje nego u martu ove godine. 

1. Budimpešta, Mađarska - 141.07 evra za jedan vikend

2. Viljnus, Litvanija - 143.08 evra

3. Varšava, Poljska - 159.53 evra

4. Prag, Češka - 165.46 evra

5. Lisabon - 166.37 evra

6. Riga, Letonija - 179.34 evra

7. Talin, Estonija - 179.72 evra

8. Dubrovnik, Hrvatska - 195.66 evra

9. Istanbul, Turska - 222.68 evra

10. Brisel, Belgija - 196.66 evra

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog