Banja Luka

Istraživanje: Teritorijalna promjena grada Banja Luka

Građanska inicijativa za Banja Luku „Re:akcija“ sprovela je istraživanje na temu teritorijalne organizacije Grada pod nazivom „Teritorijalna promjena grada Banja Luka – mogućnosti i ograničenja“.

Ovim radom analitički su sagledane osnovanosti, mogućnosti i ograničenja moguće podjele Grada na veći broj opština, acilj istraživanja bio je da se dođe do dokumenta koji bi mogao da posluži kao osnova za diskusiju o postojećem stanju kad je organizacija Grada u pitanju.

U radu je analiziran postojeći pravni okvir, trenutno stanje teritorijalne organizacije Grada, te je uz to izložen i kratak prikaz međunarodnih praksi iiskustava. Takođe su definisani kriterijumi na osnovu kojih bi se mogao započeti proces decentralizacije, a na osnovu postojećih zakonskih propisa iStatuta Grada. Akcenat je stavljen na mogućnosti, pretpostavke i neophodne aktivnosti koje bi bilo potrebno preduzeti kako bi se započeo proces teritorijalne promjene, odnosno uspostavljanja funkcionаlnije i efikаsnije teritorijаlne orgаnizаcije grada Banja Luka.

Istraživanje je prošli mjesec predstavljeno na okruglom stolu kojem su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica i civilnog društva i koji su ga ocjenili veoma pozitivno, ustanovivši da će se prikupljene informacije moći korisiti u budućnosti kao početna tačka za dalju diskusiju i iscrpnija istraživanja kojim bi se došlo do konkretnih prijedloga vezano za ovu tematiku. 

Prisutni su se takođe usaglasili kako su se dosadašnje debate vezano za ovu tematiku uglavnom zasnivale na subjektivnim ocjenama pojedinaca, što svakako ne bi trebao biti slučaj i ovim radom je jednostavnim i razumljivim jezikom postavljena činjenična osnova za buduće rasprave o konkretnim planovima za eventualnu reorganizaciju grada.


Re:akcija - Građanska inicijatva za Banjaluku je neformalna koalicija deset organizacija civilnog društva koje djeluju na području Banjaluke, s ciljem stvaranja kritičke misli i podsticanja društvene akcije pojedinaca i grupa građana u Banjaluci.

Više o samom istraživanju kao i o Re:akciji možete saznati na: www.reakcijabl.org.

 izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog