Vijesti

Nizak rizik za pojavu Ebole u Bosni i Hercegovini

Na osnovu izvještaja dostavljenih od Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta BiH, epidemijsko izbijanje Ebole u zemljama Afričkog regiona (Gvineja, Liberija, Sierra Leone i Nigerija), predstavljeno stanje za nivo Bosne i Hercegovine, zaključno sa danom 20.8.2014. godine, glasi da u Bosni i Hercegovini nije zabilježen niti jedan sumnjiv slučaj osobe oboljele od Ebole.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH u Republici Srpskoj dvije osobe se nalaze pod epidemiološkim nadzorom i dobrog su zdravstvenog stanja; a procjenjeni rizik za pojavu Ebole u Bosni i Hercegovini je nizak.

Uz preporuke Svjetske zdravstvene organizacije alarmirane su i uvezane sve relevantne institucije sistema. Napravljen je algoritam postupaka, distribuiran letak/informacija o Eboli na sve granične prijelaze. Akcenat je stavljen na pojačan nadzor i preporuke za javno zdravstvene mjere i sprovedene su  linije odgovornosti unutar Komisije za provođenje međunarodne zdravstvene regulative u BiH, navode u ovom ministarstvu.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog