Region

Privredna saradnja Srbije i BiH garant stablinosti u regionu

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom o saradnji dvije zemlje i predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu a zajednički je konstatovano da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regionu.

Susret je protekao u znaku priprema za Konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Berlinu 28. avgusta ove godine. Najveća pažnja bila je posvećena zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će biti predstavljeni u Berlinu i mogućnostima za njihovo finansiranje i realizaciju iz fondova Evropske unije. 

Vučić je naglasio da će realizacija ovih projekata doprinijeti jačanju stabilnosti i većem povezivanju ljudi u regionu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Teme razgovora bile su i bilateralna saradnja, perspektive za njeno unapređenje i zajednički nastup na trećim tržištima, navodi se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika saglasila su se da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regionu i da je neophodno nastaviti sa unapređenjem ekonomskih odnosa, naročito u pogledu pojednostavljenja postupka graničnih i carinskih formalnosti. 

Zajednički je ocijenjeno da je i saradnja u oblasti energetike od izuzetnog značaja. 

Srbija za stabilnost BiH

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su u velikom usponu i zajednička je želja da se takva dinamika nastavi, ocijenili su šefovi diplomatija Srbije i BiH Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija.

"Međusobno smo povezani i zajedno smo mnogo jači nego pojedinačno", rekao je Dačić na konferenciji za novinare poslije sastanka u Palati Srbija.

Kao dobar primjer takve saradnje ministri su naveli donatorsku konferenciju za ugrožene od poplava u Srbiji i BiH, na kojoj je, kako su zajedno ocijenili, prikupljeno više sredstava nego da su dvije zemlje odvojeno skupljale novac.

"Međunarodna zajednica je pozitivno ocijenila naš zajednički nastup", rekao je Dačić.

Srbija je, prema njegovim riječima, zainteresovana za stabilnost BiH, za njen ekonomski razvoj i postoji uzajamna podrška na putu ka Evropskoj uniji.

Dačić je najavio i da će se 22. avgusta u Berlinu sastati sa ministrom spoljnih poslova Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i da će tom prilikom biti reči o bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, konsultacijama o srpskom predsjedavanju OEBS ali i o konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu 28. avgusta, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri spoljnih poslova i ekonomija zemalja regiona.

Lagumdžija je istakao da Srbija i BiH predstavljaju uzor za regionalnu saradnju i da je na današnjem sastanku bilo riječi o unapređenju odnosa dvije zemlje.

"Ujedinjeni u regionu možemo učiniti mnogo više ako budemo radili zajedno", rekao je Lagumdžija.

izvor: tanjug.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog