BiH

Zeleni ekonomski razvoj

SARAJEVO - Rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Juri Afanasijev i direktor Fonda za zaštitu okoline Federacije BiH /FBiH/ Safet Harbinja potpisaće danas ugovor o sufinansiranju projekta "Zeleni ekonomski razvoj" u iznosu 3.782.500 KM.

U saopštenju UNDP-a navodi se da se ugovor odnosi na dalji razvoj aktivnosti koje se već nekoliko godina provode na povećanju energetske efikasnosti i racionalizaciji upravljanja energijom s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uvođenju informacionog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima /EMIS/. 

EMIS-om se do sada pratila potrošnja energije u više od 550 objekata širom BiH, a ovaj ugovor će omogućiti uvođenje ovog sistema u dodatnih 550 javnih objekata u FBiH. 

Osim uvođenja EMIS sistema, u 30 identifikovanih javnih objekata u FBiH biće proveden detaljni energetski pregled. 

Na osnovu rezultata detaljnih energetskih pregleda i dalje procjene ušteda na najmanje pet javnih objekata biće provedene infrastrukturne mjere povećanja energetske efikasnosti. 

Osim toga, Fond će izdvojiti dodatnih milion KM za ulaganje u mjere energetske efikasnosti u devet javnih objekata u poplavljenim područjima FBiH. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog